©Apple/Lumafield

Peperdure Apple-kabel blijkt bij CT-scan 'indrukwekkend stukje techniek'

Peperdure Apple-kabel blijkt bij CT-scan 'indrukwekkend stukje techniek'

19-10-2023 10:01

De dure Thunderbolt 4-kabel van Apple, vanaf 79 euro, is in een CT-scanner gelegd. En dan blijkt dat de kabel niet zomaar duur is: 'indrukwekkend stukje precisietechniek'.

Toen Apple de iPhone 15 Pro-modellen aankondigde, bleken dat de eerste iPhones met een snellere datapoort. De usb-c-aansluiting op de Pro's ondersteunt een data-overdracht tot 10Gbps. Daar heb je wel een geschikte kabel voor nodig, en zo kwam de Thunderbolt 4-kabel van Apple onder de aandacht. Vooral de prijs viel op: 79 euro voor 1 meter, 179 euro voor drie meter.

De kabel kan inderdaad worden gebruikt tussen een iPhone 15 Pro en Mac of pc, maar heeft eigenlijk meer in zijn mars. De Thunderbolt 4-kabel ondersteunt voeding tot 100W en data-overdracht tot 40Gbps. Een zware jongen dus: hoe zwaar precies blijkt nu uit CT-scans van het bedrijf Lumafield. Dat bedrijf scant allerlei producten, zodat de makers gedetailleerd in 3D kunnen bekijken hoe hun spullen er van binnen uitzien.

Vergeleken met de concurrentie

Lumafield heeft uit nieuwsgierigheid de dure kabel van Apple vergeleken met goedkopere exemplaren, zelfs eentje van 5,59 dollar. En dan blijkt toch dat het snoertje van Apple indrukwekkend in elkaar zit.

"De connector heeft een harde plastic behuizing; eronder zit een metalen schild dat volledig is verbonden met de schaal van de connector - allemaal gemaakt van roestvrij staal", aldus Lumafield. Alle 24 optionele pinnen in de kabel worden gebruikt, in de connector en kabel is alles netjes weggewerkt. "Alles bij elkaar is de Thunderbolt-kabel een verbluffend stukje precisietechnologie", aldus Lumafield.

Links: Amazon, rechts: Apple.

Goedkoop duurkoop?

Een Amazon Basics usb-c-kabel van twee tientjes maakt minder indruk. "Deze heeft ook een metalen huls onder de plastic behuizing, maar de trekontlasting is stukken simpeler dan bij de Thunderbolt-connector." Ook worden maar 12 pinnetjes gebruikt en is alles gewoon aan elkaar gesoldeerd. "Dat is een simpeler en goedkoper ontwerp, dat de basisfuncties van laden en tragere data-overdracht garandeert."

Een kabeltje van 5,59 dollar maakt nog minder indruk. "Dit is een veel primitievere kabel. Er is geen metalen huls. Binnenin zitten maar 8 pinnetjes, waarvan er slechts vier aan de kabel verbonden zijn. Dat zorgt voor problemen met de betrouwbaarheid: als een pinnetje gebogen raakt, is er niks om op terug te vallen."

De verschillen zijn dus helder: het kabeltje van Apple zit ook echt stukken ingewikkelder in elkaar. Dat wil echter niet zeggen dat dat de enige juiste keuze is. In onze koopgids leggen we uit dat er voor elk doeleinde een eigen usb-c-kabeltje bestaat. Soms is een goedkoop kabeltje prima, als je alleen wil laden of een beetje data wil overzetten. Maar voor dagelijks, professioneel en veeleisend gebruik, zijn er dus andere opties.