©Bright

Zo worden speakers getest: backstage tour bij JBL
Aangeboden door JBL

Zo worden speakers getest: backstage tour bij JBL

19-10-2023 19:30 Laatste update: 19:45

David reisde af naar de Northridge Campus in Los Angeles om te zien hoe speakers worden gemaakt, getest en onderzocht. Veel van de kennis van de nieuwe JBL Authentics smart speaker-lijn komt hier vandaan.

JBL introduceerde tijdens de IFA in Berlijn de Authentic: een serie aan slimme retro-design speakers. Hoewel dit consumentenluidsprekers zijn, zit er de nodige audio-innovatie in verwerkt die afkomstig is van de professionele audio tak van het bedrijf, JBL Professional. De bakermat van veel van die JBL Harman innovaties is het Northridge Complex in Los Angeles. In samenwerking met JBL zijn we meegegaan op een backstage tour en kregen we een exclusief kijkje in de audiokeuken wat er allemaal bij komt kijken om audio-apparatuur te maken.

Do You Have A Fast Car?

Sinds 1988 gebruiken ze in Northridge de hit Fast Car van Tracy Chapman als referentie muziek tijdens de luistertests. Dit simpele nummer heeft een breed en compact spectrum waardoor resonanties, vervorming en bandbreedte limitaties van luidsprekers meteen hoorbaar zijn.

Door de jaren is heen bleek Fast Car ideaal voor luisteraars te zijn om problemen in luidsprekers en hoofdtelefoons duidelijk te kunnen onderscheiden en te beschrijven.

JBL Authentics-serie

Het retro-ontwerp van de nieuwe slimme draagbare JBL Authentics-luidspreker, met zijn synthetisch lederen behuizing en aluminium frame, is geïnspireerd op dat JBL erfgoed. Vooral de verbeterde Quadres grill is herkenbaar. Die grill, die oorspronkelijke in het oranje was, was de ontwerphandtekening van de legendarische JBL L100-luidspreker uit de jaren zeventig. 

De JBL Authentics-serie bestaat uit drie modellen, de 200, 300 en de 500. Achter het retro-design gaat een hoop slimme technologie schuil. Het meest belangrijke is uiteraard de geluidskwaliteit. Het pronkstuk van de reeks is deze JBL Authentics 500 luidspreker die met drie tweeters, drie midrange woofers en een forse, naar beneden gerichte subwoofer maar liefst 270 Watt produceert. Ondanks dat het geluid uit deze ene luidspreker komt word je dankzij Dolby Atmos toch omgeven door geluid alsof het van meerdere kanten komt.

De slimste speaker

De Authentics kan je gerust de slimste luidspreker van het moment noemen. Ze ondersteunen namelijk de spraakassistenten van Google en Amazon tegelijkertijd. Dit is voor het eerst dat je spraakassistenten door elkaar kan gebruiken. Je bent dus niet meer gedwongen om je huis alleen maar in te richten met slimme apparaten die slechts één spraakassistent ondersteunen. 

Sowieso zijn het veelzijdige luidsprekers. Je kan je muziekbron aansluiten via ethernet of streamen via WiFi of bluetooth. De Authentics ondersteunen AirPlay, Alexa Multi-Room Music (MRM), Spotify Connect en ingebouwde Chromecast. Eigenlijk dus alles.

Aangeboden door JBL