©NK Big Air Kitesurfen

Apple Watch Ultra meet sprongen van kitesurfers: 'Dit maakt het spannender'

Apple Watch Ultra meet sprongen van kitesurfers: 'Dit maakt het spannender'

20-10-2023 11:57

De Apple Watch Ultra werd vorige week tijdens het NK Big Air Kitesurfen door alle deelnemers gebruikt. Zij zagen live hun score, en het publiek zag live hoe hoog de surfers sprongen.

De Apple Watch Ultra werd ruim een jaar geleden onthuld als de ultieme smartwatch voor extreme sporters. De stevige behuizing en de extra sensoren zouden het horloge geschikt moeten maken voor iedereen van duurlopers tot bergbeklimmers en van snowboarders tot kitesurfers.

En die kitesurfers hebben nu een leuk gebruik van de Apple Watch Ultra gevonden. Tijdens het Nederlands Kampioenschap Big Air Kitesurfen in Zandvoort had vorige week elke deelnemer een Apple Watch Ultra om zijn of haar pols. Als je hoort waarom, vraag je je af hoe de sport het ooit zonder deed.

Hoogte, snelheid en hartslag

De Apple Watch Ultra is een toevoeging voor de sporters, de jury en voor de toeschouwers. De bedoeling van big air kitesurfen is namelijk om hele hoge sprongen te maken, met een truc erbij, voortgetrokken door harde windstoten. Wat betreft de wind zit het vaak wel goed in de herfst aan de Nederlandse kust. Maar hoe weet je hoe hoog iemand gesprongen heeft?

Nou, dat wist je tot nu toe niet. Zeker als surfer of als gewone toeschouwer bleef het bij raden. En daar komt de Apple Watch Ultra kijken, samen met de Nederlandse Surfr-app. Die app kan precies bijhouden hoe hoog een surfer gesprongen heeft. En ook de snelheid en hartslag worden bijgehouden.

Surfer weet zijn score op zee al

Die data zijn vanaf de kust steeds live te zien: door de jury, maar ook door het publiek. Organisator Spacex Kitesurfing werkte daarvoor samen met de makers van Surfr. Op grote schermen op het strand en op de livestream van de NK, stond daarom steeds een blokje onder in beeld. Daar zie je de snelheid en de hartslag van de surfer. En vlak na elke sprong, zie je precies hoe hoog die was.

De jury ziet die data ook, want big air kitesurfen is dus een jurysport. De hoogte van de sprong telt mee, maar ook de truc die wordt uitgevoerd. Daar krijg je een puntentotaal voor, en elke surfer wil natuurlijk als hoogste eindigen. Tot nu toe wisten de surfers pas terug op het strand wat hun score was, of ze moesten in ieder geval vlak bij de kust gaan varen.

Sport wordt er competitiever van

Nu hoeft dat dus niet meer: de Apple Watch vertelt de surfers vlak na een sprong wat hun plek in de ranglijst is. "Dat maakt het spelletje veel competitiever", zegt kitesurfer Stijn Mul, tevens mede-organisator van het NK. "Normaal gesproken heb je iemand op het strand, die jou moet vertellen hoeveel punten je hebt gescoord. Nu kan ik zien wat ik zelf heb gescoord en ook wat mijn tegenstanders hebben gescoord."

Het is nog niet duidelijk of de Apple Watch Ultra ook bij volgende edities of soortgelijke wedstrijden ingezet gaat worden. Wat Mul betreft wordt de sport er in ieder geval leuker van. "Als je ziet dat je met een tandje erbij de ander kan verslaan, dan doe je dat." Mul eindigde in de spannende finale van het NK als derde.

Lees meer tech-nieuws