Review OnePlus Open: de vouwtelefoon die de niche wil openbreken

©Bright

review oneplus open vouwtelefoon android
23 oktober 2023 om 14:29
Laatste update: 23 oktober 2023 om 16:50

De Samsung Galaxy Fold heeft een sterke concurrent gekregen in de niche van grote opvouwbare telefoons. De OnePlus Open, de eerste opvouwbare smartphone van het merk, is vanaf 26 oktober beschikbaar in Nederland voor 1799 euro. Een dichtgeklapt scherm dat meer lijkt op een traditionele smartphone, grote batterijduur, helder scherm – maar geen draadloos opladen. Is dat het enige dat de OnePlus mist, of er is nog meer?

Het feit dat de OnePlus Open dichtgeklapt het formaat heeft van een traditionele smartphone, maakt het toestel makkelijker in gebruik. Zo zijn apps op normaal formaat en blijft je keyboard makkelijk te gebruiken. Het unieke aan een vouwtoestel is dan ook wanneer je wat meer scherm nodig hebt, je geen tablet hoeft te pakken, maar het toestel gewoon kan openklappen. Het binnenscherm maakt het kijken van TikTok, op het web surfen, whatsappen en films kijken een stuk interessanter. De verhouding van 4:3 maakt wel dat je bij films of series behoorlijke balken te zien krijgt. 

Ook is het mooi om te zien dat OnePlus veel aandacht heeft besteed aan het vouwsysteem. Ze hebben samen met moederbedrijf Oppo gewerkt om het systeem meer hufterproof te maken. Voor het vouwsysteem hebben ze 69 onderdelen gebruikt, waar het bij concurrenten richting de 100 gaat. Dat zie je ook terug op de vouw in het scherm zelf. Die is bijna niet aanwezig en al helemaal niet wanneer je er recht tegenaan kijkt. Voor een eerste generatie is dat indrukwekkend, al is het niet echt een eerste generatie, maar wel de eerste namens OnePlus. Oppo heeft hiervoor al een aantal vouwtoestellen gemaakt.

Specificaties

De OnePlus Open heeft aan de buitenkant een 6,31 inch oled-scherm met 1116 x 2484 pixels en een binnenscherm van 7,82 inch, ook oled met een bijna vierkante verhouding en 2268 x 2440 pixels. Beiden schermen hebben een verversingssnelheid van 120 hertz en een maximale piekhelderheid van 2800. OnePlus heeft ook niet bespaard op gebied van chips. Met de Snapdragon 8 Gen 2 en 16 GB aan RAM-geheugen heeft OnePlus niets bespaart op gebied van snelheid. Je kan zelfs nog de 16 GB aan ram upgraden met je interne geheugen. Dit is standaard 4 GB, maar kan je uitbreiden tot 12 GB. De hardware draait op Android 13, OnePlus belooft vier grote Android-updates en 5 jaar lang beveiligingsupdates.

Camera’s

De camera’s van de OnePlus Open zijn in samenwerking met Hasselblad en Sony. Deze bevinden zich op het gigantische camera-eiland op het toestel. Maar wel op een fijne plek, bij dichtgeklapt gebruik kun je je vingers rusten op het eiland en balanceer je het toestel net wat lekkerder. De Sony-sensor maakt gebruik van een "Pixel Stacked" CMOS-sensor. Dit betekent dat de fotodiodes en pixeltransistors verticaal gestapeld zijn in tegenstelling tot conventionele parallel geschakelde sensoren. Zo kun je veel meer licht toelaten op de sensor. Er zitten vijf camera’s totaal op de OnePlus: 48 megapixel hoofdcamera, 64 mp telefotolens en 48 mp ultragroothoek. Voorop zit een 32 megapixel camera en binnenin zit nog een 20 mp selfiecamera. Met de camera’s van de Open heb je de mogelijkheid om te zoomen tot 6 keer.

De foto's die uit de OnePlus Open komen zijn echt veruit de beste foto’s van een vouwtelefoon. De camera’s hebben veel meer aandacht gekregen dan bij concurrenten. Dat is ook wel te zien aan de grote ronde schijf die achterop zit.

Batterij

Het toestel heeft een batterijcapaciteit van 4,805 mAh totaal. Dit is opgesplitst in twee losse accu’s. Zo krijgt OnePlus het ook voor elkaar om het toestel rap op te laden. Bij de Open krijg je een 67w SuperVooc oplader meegeleverd in de doos. De claim van OnePlus is dat het toestel binnen 42 minuten 100 procent opgeladen is. In onze test komt dit aardig overheen. Binnen 50 minuten is het ons wel gelukt om naar de 100 procent te gaan. Wat helemaal fijn is dat je bijvoorbeeld tijdens het douchen even snel je toestel aan de lader kan leggen om daarna de dag door te kunnen komen. Zo hoef je dus niet meer je toestel elke avond aan de lader te leggen. 

Multitasken

Op softwaregebied heeft OnePlus uitgepakt. Bij het ontwikkelen van OxygenOS is er veel aandacht aan besteed aan het vouwsysteem. Je kan makkelijk switchen van applicaties, door middel van de balk die constant onderin staat wanneer hij is opengeklapt. Ook zijn er een aantal veegbewegingen bedacht om snel multitask-mode te activeren. Met twee vingers van boven naar beneden ‘snijden’ snij je het scherm door midden en kan je een tweede applicatie starten.

De prijs

De prijs, 1799 euro, blijft toch veel voor een smartphone. Dit zorgt er ook voor dat de ‘Folds’ nog steeds vooral een beperkte groep liefhebbers aanspreekt. Jammer, want het is zo’n fijn toestel: overal waar je bent, heb je ook een tablet op zak. Wel worden vouwtoestellen steeds goedkoper. De Galaxy Fold 1 kostte bij lancering 2000 euro en nu zit de Open al op 1799 euro, hoewel dat extra scherm altijd voor een meerprijs zal zorgen.

Conclusie

OnePlus maakt indruk met de Open als eerste vouwtelefoon. Op softwaregebied doet OnePlus vernieuwende, echt handige dingen en de camera’s komen mee met high-end-concurrenten. Maar het is voorlopig nog geen aanrader voor iedereen. Het blijft een niche-product, iets te duur voor het grote publiek – al lijkt OnePlus te hopen dat de Open de niche kan doorbreken.

Ben je toch benieuwd geraakt naar het toestel? Je kan de Open nu al pre-orderen en vanaf 26 oktober thuis ontvangen voor het bedrag van 1799. Nog een oude smartphone thuis? Dan kan je deze inleveren en 200 euro inruilkorting krijgen, zelfs als het toestel niet eens aan gaat.