Google niet naar Ryan Gosling en Elon Musk: 'Erg gevaarlijk'

©Atlantic/TED

ryan gosling elon musk mcafee
27 oktober om 18:15

De namen van Ryan Gosling, Emily Blunt en Elon Musk worden door hackers het vaakst misbruikt om mensen op te lichten of te hacken. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

Ryan Gosling is dit jaar niet alleen hot vanwege zijn rol als Ken in de Barbie-film, ook hackers zijn dol op de acteur. Cybercriminelen gebruiken Goslings naam vaker als aas dan welke andere beroemdheid dan ook, meldt securitybedrijf McAfee. In een jaarlijks onderzoek naar welke zoekopdrachten naar celebrities het vaakst linken naar malware en gevaarlijke sites, staat Ryan Gosling bovenaan, gevolgd door Emily Blunt, Jennifer Lopez, Zendaya, Kevin Costner en Elon Musk.

Hackers speelden in op de populariteit van Gosling met onder meer oplichtingspraktijken rond tickets en downloads. Barbie-actrice Margot Robbie staat op nummer 8 in de top 10. McAfee keek dit jaar in het onderzoek ook naar beroemdheden die zijn gespot in deepfake-video’s en andere AI-content.  

Trap er niet in

Hackers gebruiken de namen van beroemde personen om mensen te verleiden tot het aanklikken van video's, luisterboeken, ringtones, liedjes en nog veel meer. Die resultaten leiden dan naar websites waarmee de cybercriminelen proberen om informatie te stelen of apparaten te besmetten met malware of ransomware. 

"We weten dat mensen op zoek zijn naar gratis content, zoals downloads van films, waardoor ze gevaar lopen. Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo", zegt McAfee-topman Steve Grobman. 

Messi en nep-Musk

Volgens het beveiligingsbedrijf staan er steeds meer topsporters in de lijst van gevaarlijkste Google-resultaten over beroemdheden. Zo komen we Lionel Messi tegen op plek 18, gevolgd door american football-grootheid Tom Brady op plaats 19. 

Cyberboeven gebruiken ook steeds vaker AI-tools voor het genereren van nepvideo's, die door de technologie levensecht lijken. Op dit gebied is Elon Musk volgens McAfee opvallend populair. "Onze onderzoekers vonden een aanzienlijke hoeveelheid kwaadaardige deepfake-content die aan de naam van Elon Musk was gekoppeld. Vaak ging het om oplichting met cryptocurrency."

Lees meer tech-nieuws.