Space Black: een overzicht van zwarte Macs door de jaren heen

©Unsplash/Apple

apple macbook pro space black overzicht zwarte macs
31 oktober 2023 om 19:48
Laatste update: 31 oktober 2023 om 19:48

De nieuwe MacBook Pro komt in Space Black. Dat komt niet vaak voor. Het is pas de derde zwarte Apple-laptop ooit.

Zwart is zeldzaam bij Apple. De allereerste zwarte Mac ooit was de geflopte Macintosh TV uit 1993, een alles-in-een desktopcomputer. Een paar jaar later verscheen er nog een zwarte Macintosh Performa (5420CD). De meest recente zwart Mac was de cilindrische Mac Pro uit 2013, ook wel de ‘trash can Mac’ genoemd.

De eerste zwarte laptop van Apple was de 12-inch PowerBook G3 die tussen 1997 en 2001 verkrijgbaar was. Zijn bijnaam luidde de ‘Wall Street’. Ervoor waren PowerBooks donkergrijs, erna switchte Apple naar een titanium en vervolgens aluminium behuizing.

Tussenjaren: zwart plastic

In 2006 nam Apple afscheid van de productnamen PowerBook en iBook en introduceerde het de MacBook Pro en MacBook. De gewone MacBook was tot 2008 gemaakt van polycarbonaat, zeg maar plastic, en verscheen in het wit én zwart. Opvallend: de zwarte uitvoering was duurder. In 2008 stapte Apple over op een aluminium unibody voor zijn MacBooks.

Apple behandelt zijn aluminium behuizingen door ze elektrochemisch te anodiseren. Daarbij wordt een oxidelaag aangebracht. Dit proces maakt het metaal corrosiebestendig en het oogt fraaier. Er kunnen ook kleuraccenten worden aangebracht, maar dat heeft zijn grenzen. Zo is vol zwart heel lastig te realiseren via anodisering.

Veel grijs, weinig zwart

Apple koos daarom jarenlang voor Space Gray als donkerste kleur. Space Gray verscheen voor het eerst bij de iPhone 5S in 2013. Twee jaar later volgde de eerste space gray Mac: de 12-inch MacBook. Space Gray is overigens geen eenduidige kleur. Je kunt bijna spreken van “50 shades of space gray”.

De naam Space Black kennen we ook al van de Apple Watch. De originele Apple Watch uit 2015 was als roestvrijstalen uitvoering beschikbaar in Space Black, een optie die tot en met de Series 5 beschikbaar was in rvs. Ook de Link Bracelet en Milanese Loop horlogebandjes dat jaar waren in Space Black verkrijgbaar. Twee jaar lang was de Space Black Apple Watch er alleen als titanium-model, hier niet verkrijgbaar. De Series 8 was er weer in Space Black rvs, de Series 9 gaat niet donkerder dan Graphite.

Het dichtst bij vol zwart op een apparaat met een aluminium behuizing kwam Apple met de iPhone 7 in 2016, die was verkrijgbaar in het glossy Jet Black. Het productieproces voor die kleur was naar verhouding complex en kostbaar. Na een eerste anodisering kreeg de aluminium rug van de smartphone een poederbehandeling en tot slot een deeltjes-bad. Dat duurde bijna een uur.

Via middernacht naar de ruimte

Vorig jaar kwam Apple voor de MacBook Air met M2-chip tot Midnight. Als we streng zijn, kunnen we dat geen zwart noemen. Het is een diepe donkerblauw. Ook de 15-inch Air die dit jaar verscheen is in Midnight verkrijgbaar.

En nu verschijnt dus de nieuwe 14- en 16-inch MacBook Pro in zilver en in Space Black. Let wel, alleen de uitvoering met de M3 Pro- of M3 Max-chip zijn verkrijgbaar in die zwarte kleur. Kies je een MacBook Pro 14 inch met M3-chip, dan kun je kiezen uit zilver en Space Gray. Zwart moet natuurlijk wel exclusief blijven.

Lees ook: Apple lanceert MacBook Pro's en iMac met M3-chips