©The Beatles

Daar is-ie dan: het allerlaatste Beatles-nummer, mogelijk gemaakt door AI

Daar is-ie dan: het allerlaatste Beatles-nummer, mogelijk gemaakt door AI

02-11-2023 16:55 Laatste update: 17:06

Beatles-leden Paul McCartney en Ringo Starr hebben met behulp van een oude tape van John Lennon en kunstmatige intelligentie een laatste nummer gemaakt waar de hele band in speelde.

The Beatles zijn al decennialang uit elkaar, en een reünie is door het overlijden van George Harrison en John Lennon onmogelijk. Toch heeft die laatste een hand gehad in het deze week verschenen nummer 'Now and Then'. De track is namelijk gebaseerd op oude opnames van Lennon, die met kunstmatige intelligentie onder handen zijn genomen.

"Mijn vader zou dit geweldig hebben gevonden, een beetje experimenteren was hem nooit vreemd", vertelt Lennons zoon Sean Ono in een gesprek met The Verge.

Sinds de jaren 90 mee bezig

Ringo Starr en Paul McCartney waren samen met mede-Beatle George Harrison al sinds de jaren 90 bezig met de tape van het nummer, maar het lukte niet om er een goed nummer van te brouwen. De piano was bijvoorbeeld slecht te horen en het was uitermate lastig om Lennon's stem te onderscheiden van de instrumenten.

Het nummer bleef daarom op de plank liggen, waarna Harrison ook in 2001 overleed. Maar dankzij recente AI-ontwikkelingen konden de overgebleven twee bandleden er nu toch iets van maken om uit te brengen. Bekijk hieronder de korte documentaire over de totstandkoming van het nummer:

Peter Jackson hielp

De gebruikte AI-technologie werd gemaakt samen met filmmaker Peter Jackson, die eerder de Beatles-documentaire 'Get Back' produceerde. Hij had een stuk software gebouwd dat ieder instrument kon plaatsen in individuele audiotracks. Al snel bleek dat die technologie perfect was om Now and Then nieuw leven in te blazen.

McCartney denkt dat dit het laatste nummer is dat The Beatles ooit zullen produceren. "En we hebben er allemaal een stukje in gespeeld. Het is oprecht een Beatles-opname."

Beluister Now and Then op onder meer Spotify, Apple Music en YouTube.

Lees meer tech-nieuws.