©Gogoro

Accuwissel staat voor doorbraak bij e-scooter en e-motor: al deze merken doen mee

Accuwissel staat voor doorbraak bij e-scooter en e-motor: al deze merken doen mee

08-11-2023 18:56

Een samenwerking tussen 32 fabrikanten van elektrische scooters, motorfietsen, brommers en batterijen moet het mogelijk maken dat je in de toekomst makkelijk een lege voor een volle accu kunt verwisselen.

In 2021 bedachten Honda, KTM, Piaggio en Yamaha dat het een goed idee was om samen te werken op het gebied van verwisselbare accu’s voor elektrische motoren, brommers en scooters. Met een universele accu zou het in de toekomst mogelijk moeten worden om onderweg in een paar minuten de lege accu van je elektrische tweewieler om te wisselen voor een volle. Inmiddels zijn er in totaal 32 fabrikanten van accu’s en elektrische tweewielers ingestapt, waaronder Kawasaki, Kymco, Niu, Polaris, Samsung, Suzuki, Segway en Triumph.

Wereldwijde standaard

De club fabrikanten die zich heeft verzameld in de Swappable Batteries Motorcycle Consortium is in overleg met wereldwijde standaardisatie organisaties om tot een basis te komen waarop iedereen kan werken. In tegenstelling tot USB of de Chipknip, lijkt hier meteen samen op te trekken.

Die samenwerking is voor iedereen belangrijk. In steden zal de elektrificatie van vervoer snel verlopen en juist daar is er niet voor iedereen toegang tot een laadpaal of stopcontact buiten. Swapstations en een universele accu kunnen de adaptatie van elektrisch rijden op twee wielen enorm versnellen.

Gogoro heeft al geruime tijd een systeem met wisselaccu's. Dat is echter alleen beschikbaar voor scooters en in Azië en Israël. Het systeem van de samenwerkende fabrikanten zou sneller een grotere dekking moeten krijgen. 

Accuswap bij elektrische auto's

De Chinese autofabrikant Nio werkt ook met verwisselbare accu's, maar dat bedrijf moet zonder hulp van andere fabrikanten de wisselstations rendabel maken en daarvoor moeten ze eerst een heleboel auto’s verkopen.

Er worden al ontzettend veel elektrische tweewielers verkocht met accu’s die er gemakkelijk uit te halen zijn. Bij standaardisatie levert dat alleen maar nieuwe voordelen op voor de klant. De eerste prototypes voor de verwisselbare accu zijn inmiddels getest. Een tweede ronde volgt volgend jaar.

Lees meer nieuws over elektrisch rijden.