© Waze

Waze waarschuwt nu als er op een weg veel ongelukken gebeuren

Waze waarschuwt je nu voor wegen waar veel ongelukken plaatsvinden

7 november 2023 om 19:59
Laatste update: 8 november 2023 om 13:34

Waze heeft een nieuwe functie uitgebracht die je waarschuwt als je wegen nadert waar relatief veel ongevallen plaatsvinden. De functie werd al sinds vorig jaar getest, maar is vanaf vandaag voor iedereen beschikbaar.

Mensen die de app gebruiken, melden volgens Waze om de twee seconden ergens op de wereld een ongeluk. Waze gebruikt die data nu om waarschuwingen te genereren wanneer je een gevaarlijke weg nadert. 

Het aantal zal beperkt blijven om mensen niet te veel af te leiden, aldus Waze. Wanneer een route meerdere gevaarlijke wegen bevat, zal je enkel de ‘meest kritieke’ te zien krijgen. Op wegen waar je regelmatig rijdt, krijg je de waarschuwingen niet te zien. 

Hoe wordt bepaald welke wegen gevaarlijk zijn?

Volgens Waze wordt met een aantal factoren rekening gehouden om te bepalen of een weg al dan niet in aanmerking komt voor de nieuwe waarschuwing. Behalve historische data over ongevallen kijkt de app onder andere ook naar de typische verkeersdrukte en of het om een snelweg of een lokale weg gaat. 

Waze maakt geen onderscheid tussen grote en kleine ongevallen. Volgens Caroline Bourdeau, hoofd van PR bij Waze, weet de app ook niet of bij een ongeluk andere voertuigen, voetgangers of fietsers betrokken waren. Ook maakt het bedrijf duidelijk dat de gegevens die gebruikt worden, afkomstig zijn van gebruikers. Plaatsen waar veel ongelukken gebeuren die niet worden ingegeven, zullen dus niet op de app verschijnen.

Hoe zet ik de functie aan?

De functie wordt al een tijd ontwikkeld en bevond zich tot vandaag in de bèta-testfase. Nu is die voor alle gebruikers beschikbaar gemaakt. Je kan die instellen door in je app naar ‘instellingen’ te gaan, dan naar ‘waarschuwingen en meldingen’ en vervolgens op ‘meldingen’ te klikken. 

In de resulterende lijst vind je de functie onder de naam ‘Regelmatige Ongevallen’ indien je app in het Nederlands staat ingesteld. Als je erop klikt, kan je die aan- of uitzetten.

Lees meer tech-nieuws.