©Humane

'Revolutionaire' AI-button onthuld: lijkt vooral smartphone zonder scherm

'Revolutionaire' AI-button onthuld: lijkt vooral smartphone zonder scherm

10-11-2023 10:44 Laatste update: 11:06

Al maanden probeert het bedrijf Humane hype op te bouwen rond hun AI Pin, een apparaat dat de smartphone overbodig moet maken. Het apparaatje is nu officieel aangekondigd: een smartphone zonder scherm, met een prijs van 699 dollar.

De AI Pin is het eerste product van Humane, een bedrijf opgericht door onder meer oud-Apple-medewerkers. Humane probeert al maanden een hype te creëren rond het apparaatje, dat je als een button of broche op he kleding draagt. De AI Pin heeft geen scherm, maar kan relevante informatie uitspreken of op je hand projecteren met een klein beamertje.

Nu blijkt de AI Pin een prijs van 699 dollar te krijgen, meldt Humane bij de onthulling. De AI Pin is voorlopig alleen in de VS te bestellen en alleen bruikbaar met een betaald abonnement van nog eens 24 dollar per maand. De AI Pin gebruikt in de VS dan het netwerk van T-Mobile onder het label van Humane, en de AI Pin gebruikt AI-modellen van Microsoft en OpenAI.

Vast met magnetische batterij

Het apparaatje zelf is een vierkantje dat je magnetisch op je kleding klikt. Het clipje dat je aan de achterkant bevestigt, is tevens de batterij. Zo kan je gedurende de dag de batterij verwisselen; het apparaatje wordt geleverd met twee batterijen met nog onbekende gebruiksduur. Het apparaatje weegt alles bij elkaar een kleine 55 gram.

De button bevat een Qualcomm Snapdragon-chip, een camera, diepte- en bewegingssensoren om de omgeving in kaart te brengen. Om te bedienen zit er een touch-vlakje op het apparaat. Ook zit er dus een groene laserprojector in, waarmee gebruikers informatie op hun hand kunnen zien: wie er belt bijvoorbeeld. Als de AI Pin filmt, gaat een lampje branden. De AI Pin kan worden bestuurd met handgebaren van de hand waar de projector op schijnt: er zijn geen apps, maar 'AI ervaringen' die worden gestreamd.

Het is de bedoeling van Humane dat mensen de AI Pin als volledig losstaand apparaat gebruiken, niet als verlengstuk van hun telefoon. De AI Pin moet de smartphone in zijn kernfuncties kunnen vervangen, mede zodat mensen minder naar hun smartphone turen. AI zou daarbij moeten helpen, door zonder scherm toch allerlei dingen voor de gebruiker te regelen.

Lees meer over kunstmatige intelligentie.