©Microsoft

Datacenters vreten energie: nieuwe regels moeten ze duurzamer maken

Datacenters vreten energie: nieuwe regels moeten ze duurzamer maken

09-11-2023 19:49 Laatste update: 22:45

Datacenters zijn erg belangrijk voor de digitale infrastructuur, maar ze verbruiken ook enorme hoeveelheden elektriciteit en water. De provincie Noord-Holland heeft daarom nu een nieuwe richtlijn opgesteld om de energieslurpende complexen te 'verduurzamen'.

Volgens de nieuwe richtlijn moeten de datacenters in Noord-Holland onder andere hun watergebruik terugbrengen, beplanting aanbrengen in de omgeving en hun restwarmte delen. De nieuwe richtlijnen voor datacenters zijn vastgesteld door de Gedeputeerde Staten (GS). In Noord-Holland staan relatief veel datacenters. De grootste zijn de zogeheten hyperscale-datacenters van Google en Microsoft in Middenmeer.

Enorme grijze dozen

"Wij vinden het erg belangrijk dat de datacenters aandacht besteden aan bijvoorbeeld het gebruik van restwarmte en waterbesparing. Ook de inpassing in het landschap verdient altijd aandacht. Datacenters zijn meestal enorme grijze 'dozen' en beeldbepalend voor een gebied. Door rond het gebouw struiken en bomen te planten en lichte gevelbeplating aan te brengen is echt veel verbetering mogelijk", zegt gedeputeerde Esther Rommel.

Minder drinkwater gebruiken

In de nieuwe richtlijn staat bijvoorbeeld dat datacenters 'maximaal moeten besparen op watergebruik' en waar mogelijk gebruik moeten maken van regenwater, oppervlaktewater en grondwater in plaats van drinkwater. Ook staat er dat datacenters 'de restwarmte ter beschikking moeten stellen aan een (warmte)bedrijf indien deze partij daarom verzoekt'. Verder moet ingekochte elektriciteit 'tenminste duurzaamheidsklasse C hebben'. Elk datacenter moet ook inzicht geven over de leverancier van de elektriciteit.

De nieuwe richtlijnen kwamen tot stand na gesprekken tussen de Gedeputeerde Staten, de provincie en de gemeente Amsterdam, Haarlemmermeer en Hollands Kroon. Die drie gemeenten zijn de enige gemeenten waar onder voorwaarden nog nieuwe datacenters in de provincie gebouwd mogen worden. De aanvullende regels komen bovenop de wettelijke vereisten.

Lees meer tech-nieuws.