©Apple

Amazon trekt Apple voor: 'Concurrenten zijn woedend over geheime afspraken'

Amazon trekt Apple voor: 'Concurrenten zijn woedend over geheime afspraken'

10-11-2023 22:33 Laatste update: 22:39

Opnieuw zijn er geheime afspraken tussen twee techreuzen uitgelekt. Dit keer gaat het om een stiekeme deal tussen Apple en Amazon. De webwinkel toont op pagina's over Apple-producten vrijwel geen concurrerende producten, tot woede van onder andere Samsung.

De samenwerking tussen Apple en Amazon ligt al langer onder vuur. De bedrijven zijn in juli ook aangeklaagd vanwege afspraken waarmee ze de prijzen van de iPhone, iPad, Macbook en Beats-koptelefoons kunstmatig hoog zouden houden. Nu liggen Apple en Amazon ook onder de loep vanwege een overeenkomst uit 2018. Die deal gaat erover wat Amazon-bezoekers zien op de pagina's over Apple-producten. Apple krijgt daarbij een 'grote voorkeursbehandeling', meldt een bron van Insider.

Speciaal voor Apple maakt Amazon een uitzondering bij de advertenties en aanbevelingen die op productpagina’s van Apple-apparaten verschijnen. Het komt erop neer dat je bijna geen producten van concurrenten krijgt voorgesteld, terwijl Amazon je normaal gesproken juist erg veel gesponsorde resultaten en tal van aanbevelingen laat zien. Op pagina's over Apple-producten staat vaak maar één bannertje helemaal onderaan.

Concurrenten klagen

De Amazon-pagina's over producten van Apple-concurrenten, bijvoorbeeld die van Samsung, staan wel vol met banners van concurrerende, goedkope gadgets en aanbevelingen. Andere bedrijven, waaronder Samsung, hebben volgens Insider bij de webwinkel geklaagd over de voorkeursbehandeling die het aan Apple geeft. Amazon geeft de speciale behandeling volgens Insider niet aan andere bedrijven.

Uit openbaar gemaakte e-mails blijkt dat Amazon zich eerst verzette tegen de eisen van Apple, maar dat het uiteindelijk akkoord ging. Mogelijk compenseert de iPhone-maker de verloren advertentie-inkomsten aan Amazon.

Namaakproducten

Apple zegt in een reactie dat het beleid is bedoeld om problemen met namaakproducten tegen te gaan. "De deal uit 2018 heeft de verkoop van nagemaakte en onveilige Apple-producten op de marktplaatsen van Amazon aanzienlijk verminderd en de klantervaring flink verbeterd." Bij productpagina's van andere grote techmerken laat Amazon nog wel regelmatig producten van bedenkelijke kwaliteit zien. 

Lees meer Apple-nieuws.