© Minesto

Deze 'vlieger' wekt genoeg elektriciteit op voor duizend huishoudens

Deze 'vlieger' wekt genoeg elektriciteit op voor duizend huishoudens

11-11-2023 14:52

De Zweedse startup Minesto gaat een gigantische metalen 'vlieger' gebruiken om elektriciteit te genereren uit de getijden van de zee. Een exemplaar moet genoeg kunnen opwekken om duizend huishoudens van stroom te voorzien.

Minesto bouwt vliegervormige apparaten, Dragons genaamd, die in de zee geplaatst worden waar ze stroom moeten opwekken. Dat gebeurt door middel van een rotor die door het stromende zeewater wordt aangedreven. De opgewekte stroom wordt via een onderzeese kabel naar het stroomnetwerk gestuurd. Die kabel zorgt er tegelijkertijd voor dat de Dragons op hun plaats blijven.

Binnenkort is Minesto van plan om zijn grootste model tot nu toe, de Dragon 12, te installeren voor de kust van de Faeröer Eilanden. Momenteel wordt het apparaat verscheept vanuit Zweden. De Dragon 12 heeft een capaciteit van 1,2 megawatt (MW), 12 keer zoveel als zijn kleine broertje, de Dragon 4. Het apparaat moet genoeg energie kunnen opwekken om zo'n duizend huishoudens van stroom te voorzien. 

Modulair en opschaalbaar

De aanpak van Minesto om koolstofvrije stroom op te wekken, is apart. Er zijn maar een handjevol ondernemingen die de stromingen van de oceaan proberen te gebruiken op deze manier. Dat terwijl de oceaan 24/7 gebruikt zou kunnen worden, in tegenstelling tot zon of wind

Daar wil de Zweedse startup verandering in brengen. Volgens Minesto is zijn technologie makkelijk inzetbaar, modulair en snel opschaalbaar. De Dragons zouden al energie kunnen opwekken bij stroomsnelheden zo laag als 1,2 meter per seconde, wat hen een hoge capaciteitsfactor zou moeten geven. 

De apparaten zijn bovendien makkelijk te installeren en kunnen ook snel worden verwijderd, zegt het bedrijf op zijn website. Een Dragon weegt volgens Minesto 15 keer zo weinig 'per megawatt' vergeleken met andere technologieën. Door dat lage gewicht kunnen Dragons makkelijk naar de kust gebracht worden voor onderhoudswerken. Doordat ze zich aan het wateroppervlak bevinden, niet op de zeebodem zoals andere apparaten, moeten ze bovendien een kleine impact hebben op het milieu.

120 megawatt

Het bedrijf is de komende jaren van plan om een groot deel van de Faeröer Eilanden van stroom te voorzien. Uiteindelijk wil het zo’n 120 megawatt aan capaciteit bouwen, ongeveer zo’n 100 Dragon 12’s. Dat moet genoeg zijn om aan zo’n 40 procent van de vraag naar stroom op de eilanden te voorzien. 

Lees meer nieuws over energie.