© Apple

Apple belooft: geen prijsverhoging om klimaatdoelen te halen

Apple belooft: geen prijsverhoging om klimaatdoelen te halen

12-11-2023 14:40 Laatste update: 15:11

Apple heeft als doel om in 2030 volledig CO2‑neutraal te zijn. De iPhone-maker drukt klanten nu op het hart dat die doelstelling er niet voor zorgt dat producten duurder worden.

Dat heeft Apple-topvrouw Lisa Jackson, die over milieuzaken gaat, deze week gezegd tijdens een congres. "We berekenen geen premie voor het werk dat we doen", zei ze tijdens een interview met Reuters.

Volgens de topvrouw wil Apple aan andere bedrijven laten zien dat er een manier is om CO2-neutraal te worden zonder impact op consumenten. Apple-ceo Tim Cook heeft volgens Jackson 'de toon gezet' voor zulke initiatieven. Onder meer het gebruik van groene elektriciteit en recyclebare materialen in de toeleveringsketen moet ervoor zorgen dat de uitstoot verder omlaag gaat.

Strenge doelstellingen

Apple heeft strenge klimaatdoelstellingen, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor andere bedrijven. In thuisstaat Californië steunde het bijvoorbeeld wetgeving die ondernemingen verplicht om te rapporteren hoeveel CO2 zij uitstoten. 

Ook is Apple voorstander van een federale wet die bedrijven zou verplichten om te publiceren hoeveel hun toeleveringsketens uitstoten. Jackson erkende woensdag dat dit niet zo evident is. "Zelfs het maken van windmolens om hernieuwbare energie op te wekken heeft een ecologische voetafdruk, dus daar moet je rekening mee houden."

Nieuwe Apple Watch

Apple voegde in september de daad bij het woord, toen het de nieuwe Apple Watch-modellen aankondigde. De Apple Watches moeten op een minder milieubelastende manier geproduceerd en verkocht worden. Dat gebeurt onder meer door kleinere dozen en gerecyclede materialen te gebruiken. Het bedrijf compenseert zelfs het energieverbruik voor het opladen van de apparaten en gebruikt imitatieleer in plaats van echt leer.

Volgens Jackson zijn de nieuwe Apple Watches echter nog niet volledig klimaatneutraal. Apple heeft een reductie van 78 procent kunnen verwezenlijken. Toch stoot de productie van één horloge nog altijd 8 kilogram CO2 uit. 

Lees meer nieuws over Apple.