Met deze 'kleinste webcam ooit' kan je in 4K videobellen op je laptop

©Opal

Met deze 'kleinste webcam ooit' kan je in 4K videobellen op je laptop
14 november om 17:31
Laatste update: 14 november om 19:22

Het bedrijf Opal maakt webcams voor de moderne tijd. De nieuwste Tadpole is klein, moet ultra-draagbaar zijn en richt zich juist op laptop-gebruikers.

Laptops hebben een ingebouwde webcam, maar over de kwaliteit heeft nog nooit iemand naar huis geschreven. En omdat we steeds vaker videobellen is de losse webcam toch weer aan een opmars bezig. De startup Opal is zelfs opgericht om premium webcams te maken. De eerste, de C1 uit 2021 was met 300 dollar waarschijnlijk wat te duur, en ook best groot.

De nieuwe Tadpole is een stuk kleiner, filmt in 4K en zou volgens Opal een nog betere beeldkwaliteit bieden dan de C1. De Tadpole gebruikt een 48-megapixel Sony IMX582-sensor: die sensor zit ook in een hele waslijst smartphones, zoals de Samsung Galaxy A34. Wel een betere sensor dan gemiddeld in een webcam dus, maar niet eentje uit de duurste smartphones.

Camerasensor uit smartphones

De Tadpole is volgens Opal de kleinste webcam ooit gemaakt: met 2 centimeter dik, 3,5 bij 4,5 centimeter groot en een gewicht van 35 gram is de webcam 'ultra-draagbaar'.

Het cameraatje heeft de vorm van een klemmetje, zodat het makkelijk op elk mogelijk scherm geklemd kan worden. Aansluiten doe je met het vaste usb-c-snoer van 55 centimeter lang.

De usb-c-plug doet trouwens ook dienst als mute-knop. Aan het lampje kan je zien of je microfoon aan staat of niet. De ingebouwde microfoon van de webcam zou bovendien alleen geluid van direct voor je laptop opvangen, zodat je zelfs in rumoerige omgeving goed te horen moet zijn.

De Opal Tadpole kost 175 dollar, wie de webcam vanuit Nederland wil bestellen betaalt inclusief btw en verzenden zo'n 180 euro.

Lees meer tech-nieuws