©Bright

Deze 'levensreddende' iPhone-functie kun je langer gratis gebruiken

Deze 'levensreddende' iPhone-functie kun je langer gratis gebruiken

15-11-2023 18:22 Laatste update: 18:37

Apple geeft gebruikers van de iPhone 14 nog een jaar langer gratis toegang tot de satellietfunctie om in noodsituaties de hulpdiensten te alarmeren. Mensen met een iPhone 15 mogen de SOS-noodfunctie twee jaar gratis gebruiken.

Apple begon precies een jaar geleden met de uitrol van de SOS-noodmeldingen via de satelliet op de iPhone 14. Met de functie kun je ook als je geen mobiel bereik hebt via de satelliet in geval van nood de hulpdiensten inseinen. Eerst was de functie alleen in de VS en Canada beschikbaar, daarna volgden in totaal zestien landen en regio’s. Sinds eind maart werkt de SOS-noodmelding ook in Nederland. Je kunt ermee behalve het sturen van tekstberichten naar hulpdiensten, ook je locatie delen.

Apple heeft vandaag bekendgemaakt dat iPhone 14-gebruikers de satellietfunctie nog een jaar gratis mogen gebruiken en dat iPhone 15-gebruikers twee jaar gratis toegang krijgen tot de dienst. Apple werkt voor de satellietfunctie samen met het satellietbedrijf Globalstar. Wat de dienst na de gratis periode gaat kosten, is nog niet bekend.

Er zijn levens mee gered

De satellietfunctie heeft volgens Apple al meerdere keren 'geholpen bij het redden van levens'. "Van een man die werd gered nadat zijn auto over een 120 meter hoge klif in Los Angeles stortte, tot verdwaalde wandelaars die werden gevonden in de Apennijnen in Italië: we blijven verhalen horen over klanten die hierdoor wel in contact konden komen met de hulpdiensten, terwijl dat anders niet zou zijn gelukt", aldus Apple-topvrouw Kaiann Drance.

Pechhulp via satelliet

Apple lanceerde onlangs ook pechhulp via de satelliet, maar die functie werkt voorlopig nog alleen in de VS. Ook die functie is twee jaar gratis te gebruiken na de activering van een iPhone 14 of iPhone 15. Wanneer de pechhulpfunctie naar andere landen komt, is nog niet bekend.

Kijk ook onze video over de SOS-noodmelding op de iPhone.

Lees meer iPhone-nieuws.