©SpaceX

SpaceX stelt testvlucht krachtigste raket uit: lancering Starship is op zaterdag

SpaceX stelt testvlucht krachtigste raket uit: lancering Starship is op zaterdag

16-11-2023 23:08 Laatste update: 23:08

SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, heeft van de Amerikaanse toezichthouder goedkeuring gekregen voor de tweede testvlucht van zijn Starship-raket. De lancering zou vrijdag plaatsvinden, maar is inmiddels uitgesteld naar zaterdag. Starship moet uiteindelijk mensen naar de maan en Mars gaan brengen.

De tweede testvlucht van Starship staat nu gepland op zaterdagmiddag vanaf 14 uur Nederlandse tijd. Dat heeft SpaceX-topman Elon Musk gemeld op X. De lancering werd met een dag uitgesteld omdat er een onderdeel vervangen moet worden dat te maken heeft met de roostervinnen van de raket.

Die vinnen zijn wafelijzerachtige structuren op de eerste rakettrap van Starship, die de booster helpen met het sturen tijdens de terugkeer richting aarde. SpaceX heeft zaterdag voor de lancering op zijn Starbase in Texas slechts een lanceermogelijkheid van 20 minuten. 

Raket opgeblazen bij eerste testvlucht

Naar de lancering wordt met spanning uitgekeken, want bij de eerste lancering ging het helemaal mis met de Starship. Bij de testvlucht op 20 april kampte Starship met meerdere motorstoringen, waarna SpaceX uiteindelijk de raket moest opblazen.  

Zeven maanden later heeft de Federal Aviation Administration (FAA) woensdag gezegd dat SpaceX weer voldoet aan alle vereisten op het gebied van veiligheid, milieu en beleid. 

Veel aanpassingen vereist

Bij de lancering werd het lanceerplatform beschadigd en kwamen puin en stukken beton op grote afstand neer. Dat leidde tot kritiek van milieugroeperingen, die vonden dat de FAA veel te snel toestemming aan SpaceX had gegeven. 

De FAA deed vervolgens een uitgebreid onderzoek, waarna SpaceX werd opgedragen om 63 maatregelen te nemen. SpaceX zegt 'meerdere upgrades van zowel de voertuig- als de grondinfrastructuur' te hebben gedaan om zo 'de kans op succes bij toekomstige vluchten te vergroten'. Bij deze tweede testvlucht worden meerdere nieuwe systemen getest, naast versterkingen aan het lanceerplatform en een 'watergekoelde stalen vlamdeflector'.

Naar de maan en Mars

Het doel van SpaceX is uiteindelijk de bouw van een herbruikbaar transportsysteem dat zowel bemanning als vracht naar een baan om de aarde kan vervoeren. Dit kan volgens het bedrijf van Elon Musk 'de mensheid helpen terugkeren naar de maan en uiteindelijk naar Mars en verder'.

Starship is de grootste en krachtigste raket ooit ontwikkeld. Naast het vervoer van astronauten naar de maan of Mars, wordt Starship in de toekomst ook gebruikt voor de lancering van de volgende generatie Starlink-satellieten voor internet.

Lees meer tech-nieuws.