Oprichters VanMoof probeerden failliet bedrijf terug te kopen

© VanMoof

vanmoof failliet overname ties taco carlier
16 november om 13:43

Oprichters Ties en Taco Carlier probeerden het failliet verklaarde VanMoof weer terug te kopen, zodat het bedrijf zonder externe overnamepartner een doorstart kon maken.

Dat vertellen de broers in een brief verstuurd naar crowdfunders die geld in de fietsfabrikant hadden gestoken.

VanMoof ging afgelopen zomer failliet nadat de kosten lange tijd bij het bedrijf opliepen. Er werd gekampt met problemen met fietsreparaties die op steeds grotere schaal nodig waren.

Uiteindelijk werd het failliete bedrijf overgenomen door de Britse e-stepmaker Lavoie, maar uit het bericht van de oprichters blijkt dat het ook anders had kunnen lopen: zij wilden onder eigen bewind verder, samen met crowdfunders die eerder geld in het bedrijf staten.

'Niet gelukt'

"Na het faillissement hebben we met alle macht geprobeerd de onderdelen en activiteiten van VanMoof te kopen, zodat we VanMoof zelf opnieuw konden opstarten", leest de brief. "In deze constructie zouden de crowdfunders hun aandeel in VanMoof hebben behouden. Het is ons uiteindelijk niet gelukt, er werd gekozen voor een andere koper."

Bij de overname van Lavoie werd meteen al duidelijk dat de Carlier-broers niet langer de leiding hebben. Mogelijk krijgt het duo nog wel een adviserende rol binnen het bedrijf. In de recente brief beklemtonen ze nog eens hun vertrek: "hoewel we niet meer betrokken zijn, hopen we oprecht dat de nieuwe eigenaar van VanMoof een groot succes zal maken."