©Unsplash

Eindelijk verlost van Bing in Windows: Microsoft past systeem in Europa aan

Eindelijk verlost van Bing in Windows: Microsoft past systeem in Europa aan

16-11-2023 19:56 Laatste update: 22:25

Microsoft laat Europese gebruikers van Windows 11 en Windows 10 binnenkort het automatisch zoeken met zijn zoekmachine Bing uitschakelen. Ook kun je de browser Microsoft Edge verwijderen en uiteindelijk andere zoekmachines toevoegen aan de ingebouwde zoekfunctie in Windows.

Microsoft heeft bekendgemaakt dat het Windows 11 en Windows 10 gaat aanpassen om te voldoen aan de strenge Europese techwet, de Digital Markets Act. De DMA bevat regels die ervoor moeten zorgen dat dat techreuzen de concurrentie niet meer kunnen beperken, want daar hebben grote techbedrijven nogal een handje van. Als gevolg van de DMA geeft Microsoft je binnenkort in Windows 11 de mogelijkheid om verschillende standaard-apps te verwijderen, zoals zoeken op internet met Bing en de browser Microsoft Edge. Ook kun je Cortana en de Microsoft-apps voor camera en foto's verwijderen.

Zoekmachine

Zoekmachines zoals Google kunnen ook een eigen aangepaste webzoekfunctie voor Windows Search aanbieden. Als de Windows 11-gebruiker meer dan één zoekmachine heeft geïnstalleerd, toont Windows Search bij het openen de laatst gebruikte zoekmachine, aldus een Microsoft-woordvoerder tegen The Verge

Sommige Microsoft-apps en Windows-onderdelen zullen, als je op een link klikt, de website nog steeds in Microsoft Edge openen. Maar je kunt er dus voor kiezen om de Microsoft-browser helemaal te verwijderen. En Microsoft voegt toe: "Windows zal altijd de door de klant geconfigureerde standaardinstellingen van de app gebruiken voor link- en bestandstypen, inclusief de browserlinktypen, zoals https."

Nieuwe testversie Windows 11

Microsoft is vandaag begonnen met het testen van deze veranderingen in Windows 11 in de zogeheten Release Preview. Pas op een later moment volgt Windows 10. Beide systemen moeten uiterlijk 6 maart 2024 de update krijgen om aan de DMA te voldoen. Op overtreding van de DMA staan enorme boetes, dus ga er maar vanuit dat Microsoft de deadline gaat halen.

Lees meer tech-nieuws.