©Kia

Nederlanders kopen relatief weinig elektrische auto's: 'Eerste golf is geweest'

Nederlanders kopen relatief weinig elektrische auto's: 'Eerste golf is geweest'

22 november 2023 om 11:52

In Nederland kopen we minder elektrische auto's van in de landen om ons heen. De verklaring lijkt simpel: we waren er vroeg bij en inmiddels heeft iedereen die een stekkerauto wilde er eentje.

Nederland zit in de Europese kopgroep als het gaat om de aankoop van elektrische auto's, net als in de aanleg van laadpalen trouwens. En op het eerste gezicht lijken de verkopen van elektrische auto's hoog in Nederland: in oktober werden er in Nederland 8268 volledig elektrische auto's geregistreerd, 29 procent dan een jaar eerder.

Dat blijkt uit cijfers van ACEA, de Europese brancheorganisatie voor de auto-industrie. En vergelijk je de Nederlandse cijfers met de Europese, zie je dat we naar de achterhoede gaan. Gemiddeld werden er namelijk 36,6 procent meer elektrische auto's verkocht in de Europese Unie. In bijna alle Europese landen was er groei, behalve dus in Nederland. Dat staat wel in perspectief: jarenlang waren de verkopen hier bovengemiddeld groot vergeleken met de rest.

We zijn voorlopig wel voorzien

De kleinere stijging in Nederland is dan ook makkelijk te verklaren, zegt ING-econoom Rico Luman tegen RTL Z. De Nederlanders die een elektrische auto wilden kopen, hebben dat inmiddels al gedaan. De eerste golf hebben we volgens Luman nu gehad. Voor een tweede golf gelden andere eisen: de volgende grote groep consumenten wil een auto met een lagere aanschafwaarde. Zij kijken volgens Luman minder naar de prijs per gereden kilometer, die elektrisch lager ligt – maar vooral zakelijke rijders zien dat voordeel.

Verder zijn consumenten terughoudend vanwege de onzekerheid over de wegenbelasting. Vooralsnog ga je per 2025 wegenbelasting betalen voor elektrische auto's. Dat gaat op gewicht, en elektrische auto's zijn relatief zwaar. Een nieuw kabinet zal die regels vermoedelijk echter wijzigen: zowel de VVD, NSC, D66 en GroenLinks-PvdA willen een speciaal tarief gaan berekenen voor elektrische auto's, zodat de wegenbelasting de aankoop van een stekkerauto niet zal belemmeren.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.