©Amsterdam Light Festival

Amsterdam Light Festival zet technologie centraal: dit kun je verwachten

Amsterdam Light Festival zet technologie centraal: dit kun je verwachten

26-11-2023 09:55 Laatste update: 17:03

Het Amsterdam Light Festival gaat de komende weken over de invloed van technologie op ons leven. Je ziet lichtkunstwerken over zaken als smartphones en AI. Het festival heeft ook een nieuwe app gelanceerd.

Vanaf donderdag zijn 24 lichtkunstwerken te zien langs de Amsterdamse grachten tijdens het Amsterdam Light Festival. Centraal tijdens deze twaalfde editie staat de impact van technologie en AI. Het festival heeft de kunstenaars gevraagd om na te denken over het effect van technologie op ons leven. "Wat is de impact hiervan op ons menselijk zijn? Hoe verandert de samenleving en maatschappij door deze digitale evolutie? En waar liggen de grenzen?"

'Kan telefoon wel in de gracht smijten'

Sommige kunstwerken gaan ook in op onze relatie met gadgets, en dan vooral de smartphone. "We kunnen niet meer zonder, maar soms kun je dat ding wel in de gracht smijten", schrijft de festivalorganisatie. 'Cell Phone' van Liam Campbell gaat daar niet alleen over, het kunstwerk zelf is ook een enorme telefoon, waar een gezicht doorheen steekt.

Het werk 'Is it really you?' van Studio Mast gaat over de verstrekkende gevolgen die fouten met gezichtsherkenning kunnen hebben. Jon Voss zet de Griekse titaan Atlas neer als een cyborg met een dorp op zijn schouders. Ook onderwerpen als zelflerende algoritmes, zwermintelligentie en motion-capture komen aan bod in de lichtkunstwerken.

'Is it really you?' van Studio Mast (artist impression).

App met wandelroute

Met de nieuwe app van het festival, voor iPhone en Android, kun je zelf langs de lichtkunstwerken wandelen of varen. De hele wandelroute is 7,5 kilometer. De routekaart koop je in de app voor 7,99 euro. De gratis versie van de app bevat alleen praktische informatie, maar voor de exacte locaties van de lichtkunstwerken en meer informatie over de werken en de kunstenaars moet je dus een in-app aankoop doen. Ook kun je dan met GPS-tracking precies zien waar je op de route je bent.  

Varen kan ook

Er zijn ook rondvaarten, die gemiddeld 75 minuten duren en 26,50 euro kosten. Je kunt ook zelf varen met een eigen boot, maar je hebt dan alsnog de betaalde route in de festival-app  nodig. In de app staan ook alle tijdens het festival geldende vaarregels.

Het Amsterdam Light Festival vindt plaats tussen 30 november 2023 en 21 januari 2024. Iedere avond gaan de lichten op 17 uur aan en om 22 of 23 uur gaan ze uit.

Meer tips? Volg ons WhatsApp-kanaal.