©Apple

Nee, NameDrop in iOS 17 is niet gevaarlijk, wat de politie ook zegt

Nee, NameDrop in iOS 17 is niet gevaarlijk, wat de politie ook zegt

29-11-2023 12:37

Sinds iOS 17 hebben iPhones en Apple Watches de functie NameDrop. De AirDrop-functie voor je twee iPhones of Watches tegen elkaar houdt. De politie waarschuwt, maar dat is eigenlijk nergens voor nodig.

Bij nieuwe draadloze technologie is er vaak een momentje van paniek. Bij de invoering van contactloos betalen en de ov-chipkaart waren mensen bang dat criminelen hun pas zouden uitlezen, of een pinapparaat tegen hun tas zouden drukken. Dat blijkt in de praktijk niet te gebeuren.

NameDrop zorgt nu voor een vergelijkbare heisa. Verschillende politiekorpsen in de VS waarschuwen ouders om de functie bij hun kinderen uit te schakelen. Vreemden zouden zo ongemerkt de gegevens te pakken kunnen krijgen. Alleen: het is niet waar, want zo werkt NameDrop helemaal niet.

Bewust, handmatig proces

Het uitwisselen van gegevens via NameDrop omvat meerdere stappen. De eerste is het tegen elkaar houden van de iPhones: dan komt de functie in beeld. Dan moet elk van de twee gebruikers kiezen wat 'ie wil: gegevens versturen of alleen ontvangen? Daarna moet ook nog op de 'Gereed'-knop worden gedrukt, en pas dan worden gegevens verstuurd.

Dat kan dus niet per ongeluk gebeuren. Sterker nog: om de overdracht te starten moet je ook nog eerst je iPhone ontgrendelen. De eerste stap van NameDrop kan wel worden gestart door twee vergrendelde iPhones tegen elkaar te houden, maar dan kan je dus nog steeds niks. NameDrop staat standaard ingeschakeld op alle iPhones met iOS 17 en Watches met watchOS 10. Meer weten: lees dan de handleiding van Apple.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.