©Apple

Deze wandel-app is verkozen tot de beste iPhone-app van het jaar

Deze wandel-app is verkozen tot de beste iPhone-app van het jaar

30-11-2023 05:00 Laatste update: 17:57

Apple heeft zijn jaarlijkse App Store Awards weer uitgereikt. De beste apps voor alle platforms van Apple worden in het zonnetje gezet. De iPhone-app van het jaar is wandel-app AllTrails, en ook een Nederlandse ontwikkelaar is in de prijzen gevallen.

Apps van het jaar

Tijdens corona zijn we meer dan ooit gaan wandelen en kennelijk is de gewoonte een blijvertje. Dit jaar is de app AllTrails de iPhone-app van het jaar geworden. De app bevat ruim 400.000 wandelpaden over de hele wereld. Je ziet precies waar je moet lopen en kan ook je voortgang bijhouden.

De titel iPad-app van het jaar is voor Prêt-à-Makeup, een app waarin je allerlei make-up virtueel kan uitproberen. Zo kan je experimenteren met looks, zonder dat je halve make-upkast leeg gaat.

Mac-app van het jaar: Photomator, van de makers van betaalbaar Photoshop-alternatief Pixelmator. Photomator is een beetje hetzelfde: een betaalbaar maar minstens zo krachtig alternatief voor Lightroom. Mooier en eenvoudiger ontworpen ook, met als kernfunctie het bewaren van je foto-workflows zodat je sneller werkt.

Apple TV-app van het jaar: MUBI. De streamingdienst die alleen maar echte cinema biedt, heeft volgens Apple ook een uitstekende app. Volgens de makers wordt er ook goed nagedacht over het ontwerp en de indeling. De filmkeuze wordt steeds toegelicht, hier geen algoritmes maar nog gewoon menselijk handwerk. Als MUBI cinema biedt, dan is de app de bioscoop.

Apple Watch-app van het jaar: SmartGym. Met deze app heb je als het ware een personal trainer voor in de sportschool om je pols. Je kan zelf een workout samenstellen en ziet precies welke oefeningen je op welke manier moet doen om welke spieren aan te spreken.

Games van het jaar

De fantasy-RPG Honkai Star Rail is de iPhone-game van het jaar, terwijl Lost in Play er met de titel iPad-game van het jaar vandoor ging, volgens Apple vooral vanwege de brede aantrekkingskracht en 'heerlijke visuals'. De zeer duistere uitvoering van het Pinokkioverhaal van Lies of P is de Mac-game van het jaar geworden.

Apple geeft ook altijd een prijs aan een game van zijn eigen dienst Apple Arcade, maar die games worden wel door derden gemaakt. Dit jaar is Hello Kitty Island Adventure de Apple Arcade-game van het jaar: een game met de sfeer van Animal Crossing, zo mogelijk nog schattigere figuren, maar dan tjokvol allerlei geestige mini-games.

Apps met culturele impact

Dan is er dit jaar nog een categorie: de apps die volgens Apple de grootste culturele impact hadden. Dat zijn er vijf geworden, en eentje komt uit Nederland. Het gaat om de app Proloquo, van ontwikkelaar AssistiveWare uit Amsterdam. De app richt zich op het bieden van spraak aan met name kinderen die niet spreken, bijvoorbeeld door een vorm van autisme. Door symbolen op het scherm van een iPad aan te tikken, kunnen zulke mensen zich toch kenbaar maken. Hoewel Proloquo er nu alleen in het Engels is, zijn eerdere apps van het bedrijf er wel in het Nederlands.

Verder won Too Good To Go in deze categorie. De van oorsprong Deense app wijst consumenten naar supermarkten, bakkers en andere bedrijven die voedsel over hebben dat ze anders zouden weggooien. Daar betaalt de consument dan een zacht prijsje voor, en we gaan voedselverspilling tegen. De app is ook in Nederland erg populair en groeit nog enorm. Ter illustratie: het duurde zes jaar voordat de eerste 100 miljoen maaltijden van de vuilnisbak te redden, de tweede 100 miljoen waren al na 1,5 jaar bereikt.

Andere winnaars in de categorie culturele impact is Finding Hannah, een game die vrouwen van verschillende generaties spelenderwijs verbindt. De game Pok Pok is digitale Montessori: spelenderwijs leren voor de allerkleinsten. En in Unpacking moet je virtueel verhuizen door dozen uit te pakken en alles weg te leggen, en dat werkt verrassend rustgevend.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.