Ex-Formule 1-teambaas Jordan lanceert eigen e-bike: 'Rijdt als een F1-wagen'

© Jordan E-bikes

Ex-Formule 1-teambaas Jordan lanceert eigen e-bike: 'Rijdt als een F1-wagen'
9 december om 12:57
Laatste update: 9 december om 20:40

Voormalig Formule 1-teameigenaar Eddie Jordan is een eigen merk voor elektrische fietsen begonnen. De eerste Jordan e-bike heeft een lekker fel geel kleurtje - net als de F1-wagens van weleer.

Jordan werkt voor deze nieuwe elektrische fiets samen met D&D Electric, een BRitse fabrikant van e-bikes. De F1-corryfee zegt dat de ebike voortkomt uit zijn passie voor innovatie en snelheid. Hij voegt toe dat de e-bikes snel zijn en 'het dagelijkse woon-werkverkeer net zo leuk als rijden in een F1-auto - of bijna net zo leuk' maken. 

De felle kleur geel komt overeen met die van de Formule 1-wagens van Jordan F1, dat van 1991 tot 2005 actief was. De e-bike verschijnt in een versie voor mannen en vrouwen.

Verwijderbare batterij

De Jordan e-bike heeft redelijke specificaties. Hij heeft een verwijderbare batterij van 460Wh, die in het frame weggewerkt zit. De batterij is goed voor een maximaal bereik van net geen 100 kilometer. In het frame zit ook een schermpje ingebouwd.

Verder heeft de e-bike een 250W motor en geeft hij trapondersteuning tot 25 km/u. Dat betekent dat de e-bike, in tegenstelling tot de Super73, wel legaal is op de Nederlandse weg.

Derailleurversnellingen

De elektrische fiets van Jordan is verder uitgerust met acht versnellingen. Helaas zijn dit wel derailleurversnellingen, zoals vaak bij fietsen voor de buitenlandse markt. De versnellingen roesten makkelijker en vereisen meer onderhoud dan de versnellingen die we normaal in Nederland hebben en die in de achternaaf verwerkt zitten (of zelfs in de middenmotor, zoals bij de nieuwe fiets van Decathlon). Helaas zijn er geen hydraulische, maar mechanische, schijfremmen aanwezig. Die maken het iets moeilijker om het remmen precies te doseren.

In het Verenigd Koninkrijk is de e-bike van Jordan te koop voor 2995 Britse pond, omgerekend 3488 euro. Hiervan zal Jordan een deel doneren aan de Amber Foundation, die jonge daklozen ondersteunt. De Jordan-fiets is momenteel nog niet in Nederland verkrijgbaar. 

Meer F1-teams met e-bikes

Het is niet de eerste e-bike met een autosport-thema. Zo kwamen eerder dit jaar zowel het Formule E-team van Mercedes als het F1-team van Williams ook al met eigen e-bikes.

E-bike-merken zijn dol op samenwerkingen met sportteams, zo lijkt het. Want onlangs kwam fabrikant Stromer ook al met een speciale Red Bull Racing-editie van een speed-pedelec, in samenwerking met het zeilteam Alinghi Red Bull Racing.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily-nieuwsbrief.