©Unsplash

Straks versturen we energie draadloos via een laser

Straks versturen we energie draadloos via een laser

16-12-2023 12:00 Laatste update: 17-12-2023 09:06

Defensie in de Verenigde Staten wil energie over grote afstanden kunnen versturen. Niet via een kabel, maar geheel draadloos door lasertechnologie. De Defense Advanced Research Project Agency (DARPA) heeft daartoe opdracht gegeven aan drie bedrijven die deze technologie voor militaire doeleinden voor elkaar moeten krijgen.

De bedrijven moeten een lasersysteem ontwerpen om draadloos 10kW energie 200 kilometer verder te laten arriveren. Eerder is zoiets geprobeerd met schotels en microgolven, maar laser zou minder nodig hebben voor een beter resultaat. NASA bewees dat al in 2003, door een vliegtuigje zo zwaar als een pak koffie te laten vliegen met een infrarood laser.  

Energie voor wapensystemen

Nu is het aan de bedrijven RTX, BEAM Co en Draper om er iets groots van te maken. Het militaire apparaat van de Verenigde Staten is niet van plan om er direct vliegtuigen mee te laten vliegen, maar het wil wapensystemen op deze manier energie geven. Strategisch gezien willen de Amerikanen ook de eerste zijn met deze innovatie

Het plan is om drie schakelaars op vliegende platforms aan te brengen die dan via optisch of infrarood laser energie afleveren bij een doel dat tweehonderd kilometer verder op de grond staat. Dat kan bewerkstelligt worden door zogeheten fotovoltaïsche cellen, die in staat zijn om energie om te zetten in elektriciteit. De kans is groot dat die schakelaars worden bevestigd op drones. Uiteindelijk wil DARPA er drones en eenvoudige vliegtuigen mee laten vliegen. Dat zou een enorme doorbraak zijn: vliegtuigen die geen kerosine nodig hebben om in de lucht te blijven, maar simpelweg energie krijgen via lasers vanaf de grond.

De droom van Tesla

Ooit was het Nikola Tesla die dit probeerde: de man achter het elektriciteitsnetwerk wilde draadloos energie verzenden. Maar om het elektromagnetisch veld van de aarde te gebruiken om boodschappen te versturen, is de wetenschapper nooit gelukt door financieringsproblemen. Zijn World Wide Wireless System zou er nooit komen. Hopelijk lukt het DARPA nu alsnog om deze droom waar te maken, maar dan dankzij lasers.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.