© Porsche

Dit is de nieuwe generatie van Apple CarPlay

Dit is de nieuwe generatie van Apple CarPlay

20-12-2023 23:21 Laatste update: 23:31

De eerste automerken die de nieuwe, tweede generatie van Apple CarPlay gaan gebruiken zijn Porsche en Aston Martin. Ook is te zien hoe de nieuwe versie van de auto-interface eruit zal zien.

De volgende generatie van Apple CarPlay werd al tijdens de zomer van 2022 aangekondigd, maar komt pas in de loop van 2024 op de markt. De twee luxemerken Aston Martin en Porsche toonden nu een voorproefje van hoe dat eruit zal zien, meldt Car and Driver. De eerste generatie van CarPlay bestaat intussen al zo’n acht jaar.

Behalve met Aston Martin en Porsche werkt Apple ook samen met veel andere automerken om de nieuwe versie van CarPlay te ontwikkelen. Het gaat om onder andere Audi, Ford, Honda, Acura, Infiniti, Jaguar, Lincoln, Land Rover, Mercedes-Benz, Nissan, Polestar, Renault en Volvo. Om welke modellen het gaat, is niet bekend.

Uitgebreider dan voorganger

De nieuwste versie van CarPlay kan een stuk meer dan de vorige. Uit beelden die door beide automakers werden gedeeld, is te zien hoe CarPlay geïntegreerd kan worden in alle displays van een auto, niet alleen het centrale scherm. Displays kunnen worden gepersonaliseerd om bij het interieur van verschillende automerken te passen. Ook virtuele instrumentenpanelen, zoals je kilometerteller, brandstofscherm en meer zullen kunnen worden aangepast. 

Verder kun je ook gebruikmaken van widgets, zoals klokken voor verschillende tijdzones of je persoonlijke agenda. Je kan kiezen op welk scherm deze zullen verschijnen. Hoe je widgets van plaats verandert, is nog niet bekend.

Ook wordt het mogelijk om via je iPhone allerlei functies van je auto te gebruiken, zoals de airco of stoelverwarming. 

Verbinding met infotainmentsysteem

De nieuwe versie van Apple CarPlay heeft nog altijd een iPhone nodig om informatie afkomstig van apps te tonen, maar het kan ook gegevens van de auto weergeven door een verbinding met het infotainmentsysteem. Zo kan CarPlay informatie zoals de bandenspanning tonen.

Wanneer de volgende generatie van CarPlay precies verschijnt, is nog niet bekend. Zowel Porsche als Aston Martin hebben alleen 'in 2024' gemeld.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.