©Apple

Apple-bril Vision Pro is bijna klaar: 'De lastigste lancering ooit voor Apple'

Apple-bril Vision Pro is bijna klaar: 'De lastigste lancering ooit voor Apple'

20-12-2023 23:57 Laatste update: 21-12-2023 07:40

Apple voert de productie van de eerste exemplaren van de Vision Pro op en wil zijn mixed reality-bril in februari op de markt brengen. Het wordt 'de meest complexe productlancering van Apple ooit'.

De productie van de Vision Pro in de Chinese fabriek van een Apple-leverancier draait al een paar weken 'op volle toeren', meldt Bloomberg-journalist Mark Gurman. Apple wil volgens hem de eerste exemplaren die voor klanten bestemd zijn eind januari gereed hebben. Ergens in februari volgt dan de introductie in de Amerikaanse Apple Stores, zeggen de bronnen van Gurman.

Apple kondigde de Vision Pro in juni aan en zei toen dat de mixed reality-bril in het eerste kwartaal van 2024 in de VS op de markt zou komen. De lancering in februari kan volgens Gurman op het laatste moment nog verschoven worden door onverwachte haperingen in het productieproces. Maar op dit moment ziet alles er goed uit voor de planning van Apple.

Accessoires op maat

De uitrol van de Vision Pro is volgens Gurman 'de meest complexe productlancering van Apple tot nu toe', omdat er nieuwe verkoopstrategieën en apparatuur nodig zijn. De winkels hebben niet alleen de brillen zelf nodig, maar ook accessoires zoals hoofdbanden, lichtafdichtingen en lenzen op sterkte.

Sommige op maat gemaakte componenten van de bril moeten in de winkel worden gemonteerd en ingepakt. Dat komt vrij nauw, want als de Vision Pro niet correct op het hoofd van de gebruiker zit, worden beelden niet goed weergegeven en kan de headset extra zwaar aanvoelen.

Personeel wordt klaargestoomd

Apple geeft winkelmedewerkers op zijn hoofdkantoor in Cupertino trainingen over hoe ze moeten omgaan met de Vision Pro in de Apple Stores. Ze moeten ook een 'nieuwe etiquette' leren, bijvoorbeeld over hoe ze de headset op iemands hoofd moeten doen en de kussens rond het gezicht moeten plaatsen. Apple komt met een app die de hoofden van klanten kan scannen om te bepalen welke band en lichtafdichting ze moeten gebruiken.

Ook moedigt Apple ontwikkelaars aan om hun apps geschikt te maken voor visionOS, het systeem van de bril. De Vision Pro is het eerste product in een nieuwe lijn van mixed reality-brillen van Apple. De iPhone-maker werkt al aan volgende versies die comfortabeler en goedkoper moeten worden.

Lees meer nieuws over Apple.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.