©Unsplash

Apple heeft een AI-doorbraak die je iPhone compleet kan veranderen

Apple heeft een AI-doorbraak die je iPhone compleet kan veranderen

21-12-2023 17:57 Laatste update: 19:45

'Apple GPT' kan binnenkort werkelijkheid worden. De iPhone-maker zou dagelijks miljoenen dollars uitgeven om zijn AI-taalmodellen te trainen. De AI-onderzoekers van Apple zeggen dat ze een belangrijke doorbraak hebben bereikt bij het implementeren van de taalmodellen (LLM's) op iPhones en andere apparaten. 

De Apple-onderzoekers hebben hun AI-werk gepubliceerd in wetenschappelijke papers, meldt VentureBeat. De AI-toepassing van Apple kan zelfs werken op apparaten met beperkt geheugen door een innovatieve manier waarop flashgeheugen wordt gebruikt.

Slimme opslag

LLM-gebaseerde chatbots zoals ChatGPT en Bard zijn ongelooflijk data- en geheugen intensief en hebben meestal enorme hoeveelheden geheugen nodig om te functioneren, wat een uitdaging is voor apparaten zoals iPhones die niet zoveel geheugencapaciteit hebben. Om dit probleem aan te pakken, hebben onderzoekers van Apple een nieuwe techniek ontwikkeld waarbij flashgeheugen - hetzelfde geheugen waar je apps en foto's staan - wordt gebruikt om de gegevens van het AI-model op te slaan.

Privacy-vriendelijke integratie

Dankzij de doorbraak in kunstmatige intelligentie zullen toekomstige iPhones nieuwe mogelijkheden krijgen, zoals geavanceerdere Siri-mogelijkheden, real-time vertaling en geavanceerde AI-functies voor fotografie en augmented reality. De technologie maakt het ook mogelijk complexe AI-assistenten en chatbots op iPhones te laten werken, iets waar Apple al mee bezig is, volgens geruchten.

Bovendien zal de doorbraak veel AI-sceptische werknemers van Apple mogelijk geruststellen. Er zou volgens geruchten veel weerstand tegen AI bestaan binnen het bedrijf, omdat die dus vooral in de cloud plaatsvindt. Dat is niet goed voor de privacy, één van de stokpaardjes van Apple. Topman Tim Cook beloofde al zo'n 'verantwoorde ontwikkeling' van AI.

Slimmere versie van Siri

Apple hield in februari 2023 een AI-top en gaf werknemers inzicht in zijn werk aan grote taalmodellen. Bloomberg stelt dat Apple streeft naar een slimmere versie van Siri die diep geïntegreerd is met AI. Apple gaat de manier waarop Siri met de Berichten-app communiceert verbeteren, zodat gebruikers complexe vragen kunnen beantwoorden en zinnen beter kunnen aanvullen. Apple zou ook van plan zijn om AI toe te voegen aan zoveel mogelijk Apple-apps.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.