©Pexels

The New York Times klaagt OpenAI en Microsoft aan: 'miljarden dollar aan schade'

The New York Times klaagt OpenAI en Microsoft aan: 'miljarden dollar aan schade'

27-12-2023 15:23

The New York Times beweert dat OpenAI en Microsoft miljoenen artikelen hebben gekopieerd en gebruikt, en daarmee direct concureren met de content van de krant.

The New York Times klaagt beide bedrijven aan wegens inbreuk op het auteursrecht en "miljarden dollar aan schade". De krant stelt dat het AI-model achter ChatGPT van OpenAI en Copilot van Microsoft, de artikelen van de krant woord voor woord kan opzeggen, nauwkeurig samenvat en de stijl ervan nabootst.

Volgens de krant "ondermijnt en beschadigt" dit de relatie met de lezers, en zorgt dit onder andere voor minder inkomsten via abonnementen en advertenties. Terwijl de introductie van deze AI-modellen volgens The New York Times juist "extreem lucratief" blijkt voor OpenAI en Microsoft.

The New York Times zegt maandenlang met beide bedrijven heeft onderhandeld, om "een eerlijke prijs te krijgen voor het gebruik van de content", maar dat dit niet is gelukt. The New York Times vindt dat OpenAI en Microsoft nu meeliften op de investeringen die de krant heeft gedaan in zijn eigen journalistiek.