©Unsplash

Apple Watch is na verkoopverbod toch weer te koop - zo kreeg Apple dat voor elkaar

Apple Watch is na verkoopverbod toch weer te koop - zo kreeg Apple dat voor elkaar

27-12-2023 19:43 Laatste update: 23:38

Een hof van beroep in Washington heeft woensdag het Amerikaanse verkoopverbod van de twee populairste Apple Watch-modellen tijdelijk weer opgeschort. Dat gebeurde een dag nadat het verbod definitief van kracht werd.

Dinsdag ging het verbod op de import en verkoop van de Apple Watch Series 9 en Ultra 2 in de VS in. Het verbod was het gevolg van een eerder besluit van de Amerikaanse International Trade Commission (ITC). In oktober deed de ITC uitspraak in een zaak tussen Apple en de medische technologiefabrikant Masimo over schendingen van patenten rond de bloedzuurstofmeter in recente Apple Watches. Apple diende dinsdag een noodmotie in bij een hof van beroep om het verkoopverbod tijdelijk van de baan te krijgen.

Het hof reageerde daar woensdag op met een besluit waardoor het verkoopverbod gepauzeerd wordt. De ITC krijgt van de rechter tot 10 januari om te reageren op een verzoek van Apple om het verkoopverbod voor langere tijd uit te stellen.

Uit de winkels gehaald

De afgelopen weken had de Amerikaanse regering ook al kunnen ingrijpen om het verkoopverbod tegen te houden, maar het Witte Huis weigerde een veto uit te spreken. De iPhone-maker haalde de twee populaire Apple Watch-modellen op 21 december van zijn website en op kerstavond uit zijn eigen winkels. De twee versies van de Apple Watch blijven nog wel te koop in Amerikaanse winkels, totdat de voorraden op zijn. De nieuwe uitspraak van de rechtbank lijkt Apple weer toe te staan de verkoop te hervatten, terwijl het beroep wordt behandeld.

De Apple Watch Series 9 en Ultra 2 zijn volgens Bloomberg per direct weer te koop in de Amerikaanse Apple Stores. De smartwatches zijn vanaf donderdag ook weer via de Apple-site verkrijgbaar.

Masimo reageerde intussen ook op het spoedverzoek van Apple door te stellen dat er 'geen sprake is van een noodsituatie'. Volgens het bedrijf 'misleidt Apple het hof'. "Apple verzuimt het hof te informeren dat het de verkoop van de inbreukmakende Apple Watches al heeft stopgezet.”

Reparaties buiten de garantie

De patentzaak dreigde ook voor Amerikaanse bezitters van oudere Apple Watches nadelige gevolgen te hebben. Bij de Apple Watch Series 6, 7 en 8 - die ook de bloedzuurstoffunctie hebben - kwamen horloges die buiten de garantie vielen niet meer in aanmerking voor hardwarereparaties zolang het verkoopverbod van kracht zou blijven. Dat lijkt dus voorlopig ook weer van de baan. In andere landen blijven alle Apple Watches nog gewoon te koop.

Nieuwe update kan het oplossen

Apple heeft een software-update voor de Apple Watch gemaakt, die kan voorkomen dat de patenten van Masimo worden geschonden. De Amerikaanse regering besluit op 12 januari of deze software-aanpassingen voldoende zijn.  

Apple voegde de bloedzuurstofsensor in 2020 voor het eerst toe aan zijn smartwatches. In datzelfde jaar werd het aangeklaagd door Masimo, dat beweert dat Apple meerdere patenten heeft geschonden en bedrijfsgeheimen heeft gestolen.

Lees meer Apple-nieuws.