© SpaceX

SpaceX-boosterraket na 19 vluchten verwoest - maar niet door een vlucht

SpaceX-boosterraket na 19 vluchten verwoest - maar niet door een vlucht

28-12-2023 10:22

De herbruikbare boosterraket B1058 van SpaceX is niet meer. Na 19 vluchten is hij tijdens een val in de oceaan kapotgegaan.

SpaceX test al jaren herbruikbare raketsystemen. Daarmee hoopt het bedrijf één van de grootste kostenposten van de ruimtevaart op te lossen: oude raketten waren voor eenmalig gebruik, waardoor ze na een enkele vlucht neerstortten en verloren waren.

De B1058 werd voor buitengewoon veel vluchten gebruikt. Hij vloog NASA-astronauten bij de eerste bemande SpaceX-vlucht en duwde de raket bij een commerciële vlucht van NASA. Hij heeft geholpen om maar liefst 860 satellieten te lanceren.

De negentiende missie van de raket was ook succesvol, maar het noodlot sloeg toe bij het transport terug naar huis. Hij werd door harde wind van het transportschip geblazen, raakte beschadigd en landde in de oceaan.

'Onwijs teleurstellend'

"Het is onwijs teleurstellend dat we 1058 kwijt zijn geraakt", schrijft SpaceX-topman Kiko Dontchev op sociaal netwerk X. "Boosterraketten kunnen omvallen in situaties waarbij ze geen platte ondergrond hebben. Hevige wind en de zee zorgen er dan voor dat hij heen en weer beweegt. Het is onwijs lastig hem dan goed te zekeren."

Dontchev’s collega-topman Jon Edwards benadrukt dat alles wordt gedaan om onderdelen van de boosterraket opnieuw te gebruiken. "we zijn van plan de motoren te bergen en overige hardware te inspecteren. Er zit nog best veel in deze booster dat van grote waarde is, we zullen dat niet verkwisten."