© Aker Solutions

Deze slimme oplossing voor windmolens maakt windparken op zee goedkoper

Deze slimme oplossing voor windmolens maakt windparken op zee goedkoper

4 januari om 00:10

Het Noorse bedrijf Aker Solutions heeft een eenvoudige oplossing ontwikkeld die windmolenparken op zee 10 procent goedkoper moet maken. Dat kan simpelweg door windmolens in een bepaald patroon te plaatsen. De innovatie wordt in Noorwegen voor het eerst in de praktijk gebracht.

Aker Solutions wil drijvende windturbines op zee in een sterpatroon verbinden, in plaats van het gebruikelijke serieschakelingspatroon. Daarvoor heeft het bedrijf de Subsea Collector ontwikkeld, een energietransmissieplatform dat windturbines op een optimale manier met elkaar verbindt. Dat moet het eenvoudiger maken om offshore-windparken te bouwen, maar ze ook minder complex en dus goedkoper maken.

De SubSea Collector moet ervoor zorgen dat uitbaters van windparken 10 procent besparen. De installatiekosten zijn lager, de vaartijd is korter en er zijn minder kabels nodig, zegt Aker Solutions.

Testplatform

Aker Solutions heeft nu een contract gesloten met het Noorse Marine Energy Test Centre (METCentre), een onderzoekscentrum voor offshore wind. Het bedrijf zal een SubSea Collector leveren aan METCentre. Die zal gebruikt worden om een testplatform, momenteel voorzien van twee drijvende windturbines, uit te breiden. Tegen 2026 moeten er zeven windturbines actief zijn bij het platform.

Tijdens het project zal worden onderzocht of de technologie daadwerkelijk zo efficiënt is als wordt beweerd. Het doel is om het systeem uiteindelijk toe te passen op grootschalige windparken.

Lees meer nieuws over energie.