©Flappie

Met deze gadget ben je verlost van de muizen en andere 'cadeautjes' van je kat

Met deze gadget ben je verlost van de muizen en andere 'cadeautjes' van je kat

8 januari - 22:30 Laatste update: 23:25

Hoe goed katten het ook mogen bedoelen, de eigenaren zitten er niet op te wachten: dode muizen of andere dieren die katten trots naar binnen sleuren door het kattenluik. Een Zwitsers bedrijf genaamd Flappie heeft de oplossing: een slim kattenluik voor je smart home.

Op de techbeurs CES 2024 zijn deze week veel opvallende nieuwe gadgets te zien. Dit product maakt daar zonder twijfel deel van uit: een AI-gestuurd kattenluik dat automatisch vergrendelt als je kat probeert prooien van buiten mee naar binnen te nemen.

Het high-tech luik, dat is uitgerust met een bewegingssensor en nachtzichtcamera aan de buitenkant, werkt volgens fabrikant Flappie 90 procent nauwkeurig. Oftewel: van de 10 muizen, zal er nog maar eentje naar binnen komen. Voor de overige gevallen staat je kat voor een dichte deur en moet je pluizige vriend er zelf achter zien te komen wat daar de reden van is.  

Andere voordelen

Naast de moderne technologie, maakt het kattenluik ook nog gebruik van gewone 'scharnieren', die je als baasje kunt gebruiken om het luik handmatig mee te sluiten of het hele systeem uit te schakelen als je geliefde huisdier onbedoeld uren in de kou zou blijven wachten tot het luikje weer opengaat. Flappie voorspelt zelf dat huisdieren uiteindelijk zullen leren dat ze niet naar binnen kunnen als ze iets dragen.

Aan de buitenkant van de deur zit een bewegingssensor en een nachtzichtcamera om de boel in de gaten te houden. Flappie benadrukt dat het een "unieke en gepatenteerde" dataset heeft samengesteld, met verschillende katten en prooien in meerdere lichtomstandigheden. Is je kat gechipt, dan controleert het kattenluik ook gelijk de identiteit van je kat en houdt vreemde katten dus op buiten de deur.

Prijs en beschikbaarheid

Zwitserse en Duitse kattenbaasjes hebben geluk. Flappie is van plan om het slimme kattenluik deze lente eerst in hun land te lanceren om vervolgens uit te breiden naar andere landen.

Flappie zou omgerekend 400 euro gaan kosten als losse aankoopprijs. Daar komt een abonnement bij van 200 euro voor 2 jaar of 9 euro per maand, zodat je de nachtelijke avonturen van je kat later nog eens kunt terugkijken.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.