©Supernal

Vliegen over de file: Hyundai gaat zijn eerste elektrische luchttaxi testen

Vliegen over de file: Hyundai gaat zijn eerste elektrische luchttaxi testen

9 januari - 23:13 Laatste update: 23:18

De Hyundai Motor Group wil later dit jaar beginnen met de testvluchten van zijn elektrische luchttaxi. Een dochterbedrijf van de autoreus heeft het nieuwe prototype van deze 'air taxi' onthuld.

Supernal, een dochterbedrijf van Hyundai, ontwikkelt een elektrisch vliegtuig dat dienst moet gaan doen als een vliegende taxi. Later dit jaar wil het bedrijf een certificering in de VS aanvragen, om dan eind dit jaar de eerste testvluchten met de nieuwe S-A2 uit te voeren.

Supernal mikt op 2028 voor de lancering van diensten aan klanten, maakte topman Shin Jaiwon bekend tijdens de techbeurs CES 2024 in Las Vegas.

Verticaal opstijgen en landen

Hyundai begeeft zich hiermee op de markt van eVTOL's: elektrische vliegtuigen die verticaal opstijgen en landen. Meerdere grote bedrijven uit de luchtvaart en auto-industrie werken aan dit soort vliegende taxi’s, die een hybride tussen helikopter en vliegtuig vormen.

In Dubai moet bijvoorbeeld de eerste vliegende taxi-dienst ter wereld komen vanaf 2026. En rond de Olympische Spelen later dit jaar in Parijs worden ook eVTOL's getest. Als een van de grootste autofabrikanten wil Hyundai niet achterblijven en stort het zich ook op deze nieuwe markt.

Werkt op batterijen

De nieuwe S-A2 van Supernal heeft acht rotors en werkt op batterijen. Het moet volgens het bedrijf 'stil, efficiënt en emissievrij' zijn. Het vliegtuig biedt plek aan vier passagiers. "De unieke volledig kantelbare rotorconfiguratie vermindert de complexiteit en maximaliseert de efficiëntie. We bouwen het om te voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen voor de commerciële luchtvaart", aldus Supernal.

Voor de batterijen kijkt het bedrijf naar de technieken lithium-metaal en solid-state, zegt topman Shin tegen Bloomberg. "We werken ook aan andere chemie om ervoor te zorgen dat we kunnen profiteren van de meest geavanceerde batterijtechnologie."

Eerst in de VS, later naar Europa

Het Zuid-Koreaanse Hyundai investeerde de afgelopen twee jaar bijna 1 miljard dollar in Supernal, dat zijn hoofdkantoor heeft in Californië. De eerste uitrol moet dan ook in de VS plaatsvinden. Daarna worden de diensten uitgebreid naar Europa en Azië. Het ontwerp van de S-A2 is te zien in onderstaande video.

Meer nieuws van techbeurs CES 2024.