© Honda

Honda verrast met deze EV's van de toekomst: spuuglelijk of revolutionair ontwerp?

Honda verrast met deze EV's van de toekomst: spuuglelijk of revolutionair ontwerp?

9 januari - 23:42 Laatste update: 23:42

Honda heeft twee opvallende nieuwe conceptcars gepresenteerd. Het eerste model van deze futuristisch ogende elektrische auto's komt binnen twee jaar op de markt.

De Japanse automaker toonde twee conceptauto’s op de techbeurs CES 2024. Beide behoren tot de nieuwe 0-serie, die moet herdefiniëren hoe een EV eruitziet. De eerste daarvan, de Saloon-sedan, komt binnen twee jaar op de markt. Later moet de Space-Hub volgen, een futuristische minivan.

Algemeen bij de Honda 0-serie geldt: hoe meer technologische innovatie, hoe beter. Deze nieuwe autofamilie wordt gekenmerkt door geavanceerde zelfrijdende eigenschappen (Honda toonde bijvoorbeeld al een concept voor een intrekbaar stuur), alsook AI-toepassingen die de rijervaring verbeteren. Zelfs het logo van Honda heeft een nieuwe look gekregen voor de 0-serie.

Sneller laden en 'betaalbaar'

Honda wil met deze nieuwe familie het imago van EV’s veranderen, door ze lichter te maken, het rijbereik te vergroten en de laadsnelheid een boost te geven. Laden van 15 naar 80 procent moet maximaal een kwartier duren.

Bovendien belooft het bedrijf om de auto’s betaalbaar te maken, een factor die de wijdverspreide adoptie van EV’s nog altijd beperkt. Veel technische details zijn echter nog niet bekend.

Saloon

Eerst is er de Saloon. Dit wordt de belangrijkste auto die meteen de toon moet zetten voor toekomstige voertuigen in de 0-serie. De auto heeft een sportieve, aflopende vorm en doet een beetje denken aan wagens die je in films als Blade Runner of games als Cyberpunk 2077 ziet. 

Wat meteen zichtbaar is, is dat je als chauffeur zeer laag aan de grond zit, waardoor de auto het gevoel van een sportwagen heeft. Honda laat ook weten dat je steer-by-wire kan verwachten, een technologie die de traditionele mechanische verbinding tussen het stuurwiel en de wielen vervangt door een elektronisch systeem. Dat moet niet enkel het ontwerp versimpelen, maar ook het gewicht van de auto.

Het interieur van de Saloon oogt redelijk minimalistisch. Er is slechts één display, in het midden van de console. De rest van het interieur is weinig gedetailleerd en wordt enkel opgefleurd door een fraai ogende belichting.

Space-Hub

De tweede auto in de 0-serie is de Space-Hub. Dit model lijkt op een zeer gestroomlijnd busje uit de jaren 2040, met vooral een opvallende achterkant. Die ziet er een beetje uit als de zuurstoftank van een astronaut, met een groot doorlopend achterlicht in de vorm van een rechthoek met afgeronde hoeken. Een achterruit is helemaal afwezig.

Minstens even opvallend is het interieur. De Space-Hub krijgt twee zetels die naar elkaar toe gericht zijn, een sterke indicator dat die uiteindelijk volledig autonoom moet kunnen rijden, of ten minste dat er zelfrijdende configuraties zullen zijn. Het dak bestaat zo goed als volledig uit glas, waardoor inzittenden een panoramisch zicht krijgen op de hemel.

Ook bij dit model kiest Honda voor een zeer minimalistisch interieur, doorspekt met futuristisch ogende lichten. In tegenstelling tot de Saloon, zegt het bedrijf niet wanneer de Space-Hub op de markt komt.

Blijf op de hoogte over vernieuwend vervoer: volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.