©Unsplash

Robotgrasmaaiers 'maaien' ook egels maar de oplossing is aanstaande

Robotgrasmaaiers 'maaien' ook egels maar de oplossing is aanstaande

15 januari - 23:05 Laatste update: 16 januari - 03:02

Hoewel de voordelen van een robotgrasmaaier voor zichzelf spreken, kleeft er ook een groot nadeel aan: egels worden regelmatig onbedoeld 'meegemaaid'. Wetenschappers van de Universiteit van Oxford komen nu met de oplossing: een speciaal egelcertificaat.

Robotgrasmaaiers zijn handig, maar voor egels zijn ze een gruwel. De apparaten zijn nog niet slim genoeg om de stekelige nachtdieren in je achtertuin te beschermen. Engelse wetenschappers stellen nu voor om een 'egelvriendelijke' certificering te creëren voor je tuingadgets, zodat je als consument dus zeker weet dat je nieuwe robotmaaier niet eigenlijk een egelmaaier is.

Egelvriendelijkheid

Gelukkig konden de onderzoekers eerst een aantal tests doen met rubbere egels om erachter te komen of de robotmaaiers zouden stoppen wanneer zij een egel zouden "zien". Deze veiligheidstest zou fabrikanten in staat moeten stellen om hun producten egelvriendelijk te mogen noemen wanneer deze op de markt worden gebracht.

Als je als consument de keuze hebt tussen een robotmaaier met dit certificaat en eentje zonder, zul je toch niet lang hoeven na te denken. De concurrentie zal vervolgens vanzelf volgen, dat is tenminste de verwachting.

Toekomstige verbeteringen

De auteurs van het onderzoek stellen voor om gebruik te maken van sensoren die de egels kunnen detecteren om vervolgens de messen terug te trekken in het geval zij iets harders dan gras raken. Misschien ook wel handig voor andere obstakels dus.

Of de beestjes er helemaal ongehavend uit komen, dat blijft nog even de vraag, maar ze zullen in ieder geval niet geheel meedogenloos door de robot worden aangezien als hard gras.

Lees meer nieuws over smart home.