©Tesla

Elon Musk wil meer zeggenschap bij Tesla, voor beslissingen over AI en robots

Elon Musk wil meer zeggenschap bij Tesla, voor beslissingen over AI en robots

16 januari - 15:19

Elon Musk zegt circa 25 procent zeggenschap te willen bij Tesla, omdat hij zich anders oncomfortabel voelt in de groei van AI en robots bij het bedrijf.

Dat schrijft Musk op zijn sociale netwerk X. Volgens de tech-mijardair is 25 procent genoeg om grote invloed te hebben op de beslissingen, maar is het niet zoveel dat er geen tegenspraak plaatsvindt.

Op dit moment bezit Musk circa dertien procent van Tesla, nadat hij recentelijk miljarden dollar aan aandelen heeft verkocht om onder andere de aankoop van Twitter te financieren. Musk zegt dat als 25 procent zeggenschap niet lukt, hij liever buiten Tesla om producten maakt.

Robot kan t-shirt vouwen

De berichten van Musk komen een uur nadat hij op X een video deelde van de Tesla Optimus-robot die heel voorzichtig een t-shirt vouwt. "Optimus kan dit nog niet autonoom", zegt Musk erbij. "Maar zal dit zeker volledig autonoom en in een willekeurige omgeving kunnen doen."

Eerder liet Tesla al zien dat Optimus autonoom voorwerpen kan oppakken en sorteren. Het lastige van een t-shirt is dat het een flexibel voorwerp is dat verschillende vormen kan aannemen. Tesla ontwikkelt de robot op een zelfde manier als zijn zelfrijdende auto: met weinig sensoren, en vooral op basis van camera's. Dat zou robots van Tesla goedkoper kunnen maken dan eventuele concurrenten. Musk verwacht dat veel mensen op termijn een soort huishoudrobot als de Optimus zullen hebben.

Lees meer nieuws over Tesla.