©Unsplash

Let op: nieuwe anti-diefstalfunctie voor iPhone heeft zwakke plek, zo dicht je die

Let op: nieuwe anti-diefstalfunctie voor iPhone heeft zwakke plek, zo dicht je die

29 januari - 13:50 Laatste update: 2 februari - 09:27

iPhones kregen onlangs een nieuwe beveiligingsfunctie die het stelen van de telefoon weer een stuk minder aantrekkelijk maakt. Die functie blijkt een zwakke plek te hebben, die je gelukkig zelfstandig kan dichten.

De nieuwe Stolen Device Protection in iOS 17.3, in het Nederlands 'Bescherming voor gestolen apparaat', is een anti-diefstalfunctie die het onaantrekkelijker maakt om een iPhone te stelen. Dat gebeurt door een extra slot te zetten op het wijzigen van bepaalde instellingen, zoals het veranderen van de pincode en het uitschakelen van Zoek mijn iPhone.

Dat extra slot is gezichts- of vingerafdrukcontrole en een wachttijd. Die controle kan immers niet gestolen of afgekeken worden, een praktijk die dieven in de praktijk vaak blijken te gebruiken. Nog altijd worden iPhones gestolen nadat dieven vanaf een afstandje in het openbaar hebben afgekeken wat de pincode is. Daarna stelen ze de telefoon, veranderen ze de code en schakelen ze Zoek mijn iPhone uit: weg telefoon.

Controle heeft zwakke plek

Om het iPhone-gebruikers iets makkelijker te maken, zijn de extra controle van gezicht of vingerafdruk en een wachttijd alleen nodig als je op een onbekende plek bent. Thuis hoeft dat niet: dat is immers een 'bekende plek', school of werk ook. En daar zit 'm de kwetsbaarheid, want je hebt als gebruiker geen controle over wat zo'n 'bekende plek is', schrijft onder andere 9to5Mac.

Kijk je in de instellingen van iOS, dan zie je hoeveel plekken volgens het systeem belangrijk zijn. Dat kunnen er blijkbaar honderden zijn: een aantal uur een bioscoop is kennelijk al genoeg om de locatie als 'belangrijk' aan te duiden. Het aantal belangrijke locaties is te vinden in Instellingen > Privacy en beveiliging > Locatievoorzieningen > Systeem > Belangrijke locaties. Het is echter niet mogelijk om de volledige lijst met locaties te bekijken: je ziet alleen een aantal recente plekken.

Locaties niet altijd even bekend

Het is niet duidelijk of alle bekende locaties uit dat menu ook tellen als bekende locaties bij de anti-diefstalfunctie. Wel is duidelijk dat je als gebruiker weinig zeggenschap hebt over wat zo'n belangrijke locatie is. Kom je regelmatig in dezelfde sportschool of in dezelfde kroeg, kan dat zomaar een belangrijke locatie zijn – en staan de extra diefstal-maatregelen daar dus mogelijk niet aan.

Je kan de Belangrijke locaties uitschakelen om de zwakke plek te verwijderen, maar dan moet je wel vaker je gezicht of vinger scannen. Bovendien verdwijnt de functie van bekende locaties dan ook uit andere apps, zoals Foto's en Kaarten.

In de bètaversie van iOS 17.4 kun je instellen dat de extra controle met gezicht of vingerafdruk altijd nodig is, en dat er altijd een wachttijd van een uur is als je je pincode, Apple-wachtwoord of andere beveiligingsinstelling aanpast. Die functie is in de bèta standaard uitgeschakeld, en heeft als risico dat je zelfs in de veiligheid van je eigen huis bepaalde instellingen niet snel meer kan aanpassen.

Meer over de iPhone en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.