©Unsplash

Als dat maar goed gaat: .nl-domeinen naar Amazon-servers

Als dat maar goed gaat: .nl-domeinen naar Amazon-servers

1 februari - 09:52 Laatste update: 2 februari - 09:30

Opschudding in de Nederlandse internetsector vanwege plannen om een deel van de techniek achter de .nl-domeinnamen te verhuizen naar servers van het Amerikaanse Amazon.

De verhuizing werd begin deze week bekend gemaakt door SIDN, de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland die het .nl-domein beheert. Nieuwe domeinnamen registreer je bij SIDN, en de techniek van het bedrijf fungeert met zijn DNS-systemen als een soort telefoonboek, zodat elke browser via een .nl-domeinnaam bij de juiste pagina met het juiste IP-adres uitkomt. SIDN maakte maandag bekend dat het mede-eigenaar wordt van een nieuw platform voor domeinregistratie: Fury. En dat platform, samen met de rest van de volledige ICT-omgeving van SIDN, wordt overgezet naar Amazon Web Services, de servertak van het Amerikaanse Amazon.

De gebruikte servers staan volgens SIDN wel in de EU, en de stap zou mede nodig zijn vanwege de oplopende kosten van eigen serveronderhoud. Het cruciale DNS-systeem, dat internet-telefoonboek, blijft wel in eigen beheer van SIDN. En toch luidt er kritiek: verschillende partijen zijn absoluut niet blij met de stap van SIDN. "Wij zijn dus ook compleet verrast en op zijn zachtst gezegd ‘not amused’", schrijft de Vereniging van Registrars, bedrijven waar je terecht kan voor de registratie van domeinnamen. Ook de brancheorganisatie van Nederlandse Hosting en Cloud Providers reageert 'verbaasd', en stelt dat niet meer intern draaien van een kerntaak "echt niet goed voelt".

Kamervragen: 'afhankelijkheid van VS'

Kamerleden van GroenLinks-PvdA, D66 en NSC hebben Kamervragen gesteld naar aanleiding van de SIDN-aankondiging. Zij vragen zich onder meer af of de verhuizing van het .nl-domein "zorgt voor een onwenselijke afhankelijkheid van de Verenigde Staten". Ook willen de Kamerleden weten of de VS toegang heeft tot data in de Amazon-cloud; de VS heeft zeer verregaande spionagewetten waarmee het via Amerikaanse bedrijven zelfs data buiten de eigen landsgrenzen kan vorderen, ook in het geheim.

Internetexpert Bert Hubert reageert tegenover de NOS ook kritisch. "Dit is slecht voor onze digitale autonomie. We proberen die juist wat meer terug te krijgen, dit is niet het moment om die juist meer uit handen te geven", aldus Hubert.

SIDN: 'worsteling'

In reactie aan de NOS zegt SIDN dat het zelf ook worstelt met het dilemma van de "digitale autonomie". Maar er weegt meer mee: het .nl-systeem moet bijvoorbeeld altijd werken. Daarom zouden de systemen van Amazon toch het beste aansluiten bij de wensen van de stichting. Het ministerie van Economische Zaken is vooraf geïnformeerd, maar er is kennelijk geen aanbestedingsronde geweest waarbij binnen Nederland of de EU is gezocht naar een oplossing.

Meer over internet en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.