©Creative Commons

Meta op oorlogspad met recordcijfers: 'gaan Google en Microsoft verslaan'

Meta op oorlogspad met recordcijfers: 'gaan Google en Microsoft verslaan'

2 februari - 08:43

Facebook- en Instagram-moederbedrijf Meta heeft financieel veel beter gepresteerd dan verwacht. De strategie van topman Zuckerberg lijkt te werken, nu wil hij Google en Microsoft op het gebied van AI gaan verslaan.

Bij Meta kan de champagne open: het netto-inkomen van het bedrijf was afgelopen kwartaal drie keer hoger dan een jaar eerder. Meta noteert 14 miljard dollar, waar dat een jaar geleden nog 4,65 miljard dollar was. En ook de recordomzet van 40,1 miljard dollar is hoger dan analisten verwacht hadden: de aandelen van Meta schieten dan ook omhoog. Meta moest wel flink bezuinigingen voor die positieve cijfers, door veel personeel te ontslaan, weinig nieuwe mensen aan te nemen en veel kantoorruimte weg te doen.

Dan de boeiende vraag: waar heeft Meta al dat geld voor nodig? Om Google en Microsoft op het gebied van AI te verslaan, zei topman Mark Zuckerberg bij de toelichting van de cijfers. "Wij spelen om te winnen", zegt Zuckerberg over de AI-race, en het geheime wapen van Meta is de schat aan data waar het bedrijf op zit. "Er zijn honderden miljarden publiekelijk gedeelde foto's en tientallen miljarden publieke video's, waarvan we denken dat die veel groter is dan de gemiddelde dataset", aldus Zuckerberg.

Steeds meer gedoe om AI-data

De opmerking van Zuckerberg over datasets is een duidelijke sneer naar Google en Microsoft, die niet zoveel 'eigen' data hebben als Meta. Daarom worden de AI-modellen van Google en Microsoft getraind met publieke data van het internet, maar dat gaat nog weleens fout. Beeldbanken en kunstenaars zien hun werk bijvoorbeeld ongevraagd in AI opduiken, en ook schrijvers en kranten herkennen hun tekst in de woorden die AI genereert. De New York Times heeft Microsoft daarom zelfs al aangeklaagd.

Dat probleem denkt Zuckerberg dus niet te hebben, omdat Meta zelf al de rechten heeft van alle foto's en video's die wij als gebruikers delen op Facebook en Instagram – staat gewoon in de kleine lettertjes. Meta heeft grootse plannen voor zogenoemde kunstmatige algemene intelligentie, het summum voor AI, waarbij het pas écht slim is en vragen op menselijk niveau oprecht begrijpt – nu geeft AI gewoon het statistisch meest voorkomende antwoord.

Metaverse blijft miljarden kosten

"We zullen de meest populaire en geavanceerde AI-producten en -diensten bouwen", zegt Zuckerberg. "Als we slagen, zal iedereen die gebruik maakt van onze diensten een AI-assistent van wereldklasse hebben om dingen voor elkaar te krijgen." En daar wil Meta dik voor betalen: het bedrijf verwacht dit jaar 9 miljard dollar extra aan zijn AI-budget toe te voegen, tot een totaal van zo'n 37 miljard dollar, vergeleken met 28,1 miljard afgelopen jaar.

Toch is het niet alleen maar goed nieuws voor Meta: zijn VR-tak blijft enorm veel geld kosten, met weinig resultaat. Afgelopen kwartaal kwamen de verliezen van Meta Reality Labs op 4,65 miljard dollar, een record voor het bedrijf. Reality Labs maakt de Oculus VR-brillen maar steekt het geld vooral in het metaverse. Sinds eind 2020 heeft Meta nu zeker 42 miljard dollar in dat idee gestoken, en die verliezen zullen de komende tijd blijven oplopen, verwacht Meta. Pas op de lange termijn denkt het bedrijf dat zijn gok uitbetaald zal worden.

Meer Meta en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.