Getest: deze robotstofzuiger doet eindelijk wat 'ie belooft – met één nadeel

Getest: deze robotstofzuiger doet eindelijk wat 'ie belooft – met één nadeel

4 februari - 11:00

Een robotstofzuiger die objecten herkent en vermijdt en ook nog na het zuigen de vloer dweilt? Het klinkt te mooi om waar te zijn. Rutger probeerde het uit.

Vorig jaar sprak ik nog met Erwin over de robotstofzuiger die maar niet echt volwassen lijkt te willen worden. Eén snoertje op de grond, één touwtje van de Luxaflex en je robothulpje is hopeloos in de war. Mijn eerste Roomba ging als een kip zonder kop van het ene tegen het andere meubel stuiterend door de kamer, zoals het balletje in Pong.

Ondertussen zoog hij met de kracht van een astmatische Shitzu. Echt schoon werd het niet, echt lang duurde het wel en echt rumoerig was hij ook. De Roborock die ik daarna in huis kreeg was een stuk beter, die scande de kamer en ging netjes één keer langs alle plekken met aanzienlijk meer zuigvermogen. Maar ook die robot vereiste dat je eerst je hele kamer checkte voordat je hem aanzette.

De ideale robotstofzuiger voelt zelf aan wanneer je weg bent, legt je spulletjes aan de kant en maakt daarna je hele huis perfect schoon. Het is duidelijk dat geen enkel product aan die voorwaarden kan voldoen, alleen al omdat ze geen deuren kunnen openmaken. Maar we gaan kijken hoe dichtbij de Dreame L10S Pro Ultra Heat komt.

Handig station staat in de weg

Voor 999 euro staat deze jongen met de lange naam te koop. Daarvoor krijg je niet alleen een robotstofzuiger, maar een unit die ook kan dweilen én een basisstation waarin schoon en vies water verwisseld worden, de dweiltjes worden schoongemaakt en de stofzuiger geleegd wordt in een stofzuigerzak. Op papier dus een bijna alleskunner, maar hoe gaat dat in de praktijk.

Het grote obstakel bij een robotstofzuiger als deze is het basisstation. Die schuif je niet even in een hoekje onder de kast. De basis komt tot boven je knie en heeft ook nog eens links en rechts wat ruimte nodig. Het is geen lelijk object voor een stofzuigerbasisstation, maar naast je designervaasje is het wel een raar gezicht. Idealiter zou je hem in een soort bijkeuken zetten. Zeker omdat er ook nog een kit te koop is waarmee je hem schoon water direct uit de kraan kan laten tappen en vies water direct in de afvoer laten dumpen. Nog minder werk van je zuigen en dweilen. Daar heb je zo’n ding voor. Maar omdat de robotstofzuiger geen deuren open kan doen, wil je hem het liefst in de kamer hebben staan die het meest schoongemaakt dient te worden. Voor de meeste mensen zal dat de woonkamer en/of keuken zijn. Vindt daar maar eens plek voor een station als deze.

Het is een prima schoonmaker

Als de L10S Pro Ultra Heat niet verschrikkelijk goed schoonmaakt, dan is een ereplekje in de woonkamer natuurlijk teveel gevraagd. Nou, ik kan je vertellen: deze unit zuigt en dweilt beter dan ik dat doe. Deels heeft dat te maken met mijn laksige attitude rondom schoonmaken, maar meer verdienste gaat naar de Dreame die met zijn rubberborstels en uitzwenkende dweildoekjes écht goed schoonmaken. Obstakels gaat hij prima uit de weg, bij een tapijtje trekt hij de dweiltjes even omhoog en het eindresultaat is een hele schone en frisse kamer.

Gezien ik in een oud huis woon met een heleboel kleinere kamers, moet er wel wat gepland worden rond het schoonmaken. De accu is groot genoeg om een heleboel kamers achter elkaar stof te zuigen, maar de dweil moet af en toe gereinigd op het basisstation en daar kan hij dan niet komen. In de app kun je meerdere kamers en zelfs meerdere verdiepingen in kaart brengen om de stofzuiger overal zijn werk te laten doen, maar dan moet je eerst wel handmatig het schoonmaken van de dweil aanzetten en hem daarna pas verplaatsen naar de kamer die je wilt reinigen. Dat is nog niet ideaal. Het zou mooi zijn als je in de app aan kunt geven dat je drie kamers wilt stofzuigen en dat de stofzuiger dan zelf aangeeft wanneer je hem in een kamer neer kunt zetten en wanneer op het schoonmaakstation. Dat kan nu nog niet in de app.

De dweil heeft een eigen flesje met schoonmaakmiddel meegeleverd. Hoe lang je daarmee kunt doen is nog niet helemaal duidelijk en uiteraard meldt Dreame dat je alleen hun eigen schoonmaakmiddel moet gebruiken. In eerdere stofzuigers van Dreame zat dat in een speciale kunststof flacon, waardoor je ook niets anders kon gebruiken. Nu vul je een reservoir vanuit een flesje. Een liter van het spul kost op dit moment 17 euro bij de Amazon.

Goed, maar ook duur

De Dreame L10S Pro Ultra Heat is verreweg de beste robotstofzuiger die ik ooit heb gebruikt. Maar ook de duurste. Of het daarmee een aanrader is hangt dan ook van een aantal factoren af. Vind je de prijs überhaupt het overwegen waard, heb je één ruimte waar het meeste schoonmaken moet gebeuren én heb je daar een plek om het basisstation te plaatsen? Dan is deze stofzuiger een echte aanrader. Heb je geen plek voor het basisstation in de kamer die je schoon moet maken, dan zou ik een alternatief zoeken.

Meer reviews en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.