© Vanarama

Apple is fanatiek bezig met testactiviteiten voor autonome auto's

Apple is fanatiek bezig met testactiviteiten voor autonome auto's

3 februari - 20:00

Apple werkt al jaren aan een eigen elektrische auto. Over de eerste ‘Apple Car’ is nog niet veel bekend, behalve dat die oorspronkelijk volledig autonoom moest kunnen rijden. Hoewel het erop lijkt dat die plannen deels op de schop gaan, heeft Apple de testactiviteiten voor autonoom rijden vorig jaar fors opgevoerd. 

Vorig jaar heeft Apple zo’n 134.000 testkilometers gedaan met autonome auto’s. Dat is vier keer zoveel als in 2022 en maar liefst 30 keer zoveel als in 2021. Dat blijkt uit cijfers van de DMV, de Amerikaanse administratie voor rijbevoegdheid. 

Apple heeft van de DMV een vergunning om autonome voertuigen te testen in de staat Californië. In tegenstelling tot bedrijven als Waymo van Alphabet en Zoox van Amazon mag dat echter nog niet zonder chauffeur achter het stuur. Apple loopt ook qua aantal kilometers achter op die bedrijven. Waymo heeft bijvoorbeeld al meer dan 5 miljoen testkilometers uitgevoerd, waarvan bijna 2 miljoen zonder chauffeur.

Komt de Apple Car er nog?

Mogelijk ondervond Apple vorig jaar tijdens de uitgebreide testfase dat de ontwikkeling van een volledig autonome auto niet zo makkelijk is. Volgens Bloombergs Applekenner Mark Gurman zijn de plannen om een zelfrijdende auto te ontwikkelen immers fors teruggeschaald

Het bedrijf uit Cupertino zou nu een auto ontwikkelen met ‘beperktere’ zelfrijdende functies, die eerder vergelijkbaar zouden zijn met het Autopilot-systeem van Tesla. Ook zal de Apple Car pas in 2028 of later op de markt komen. Enkele jaren terug hoopte Apple de auto al in 2026 op de markt te brengen. 

Voorlopig is het niet bekend hoe de Apple Car er zal uitzien. De afbeeldingen boven dit artikel is een conceptbeeld van Vanarama. Het autoleasingbedrijf baseerde zich voor het beeld op patenten die Apple de voorbije jaren indiende. 

Meer nieuws over elektrische auto's, en abonneer je op de nieuwsbrief van Bright