© Samsung

Grote Samsung-baas ontloopt jarenlange gevangenisstraf

Grote Samsung-baas ontloopt jarenlange gevangenisstraf

5 februari om 15:13
Laatste update: 5 februari om 15:18

Lee Jae-yong, de grote baas van het Koreaanse Samsung Electronics, is door de rechter vrijgesproken. Daarmee ontloopt hij een jarenlange gevangenisstraf die hem boven het hoofd hing.

Aanklagers wilden dat Jae-yong voor vijf jaar de gevangenis in ging. De topman was beschuldigd van onder andere aandelenfraude bij een omstreden fusie van twee Samsung-gelieerde bedrijven in 2015.

De topman werd er van beschuldigd de aandelen van een textielbedrijf te hebben aangedikt en tegelijkertijd ingenieursbedrijf Samsung C&T in waarde te hebben laten dalen, zodat de twee makkelijker met elkaar konden fuseren. Met die fusie kreeg hij meer aandelen van Samsung Electronics in handen.

Volgens de rechter is er onvoldoende bewijs dat de waarde van Samsung C&T verlaagd is om de fusie mogelijk te maken. De fusie van de twee bedrijven zou daarnaast gerechtvaardigd zijn geweest.

Experts dachten dat de Samsung-topman veroordeeld zou worden voor de vermeende praktijken. "Het is een schokkend oordeel", vertelt economieprofessor Park Sanging van de Seoul National University aan CNN.

Eerder in de cel beland

De Samsung-topman stond jaren geleden ook voor de rechter in een omkoopzaak. Toen werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar, die later werd gehalveerd. Uiteindelijk kreeg hij gratie van de Zuid-Koreaanse president en mocht hij in minder dan een jaar de cel weer verlaten.

Experts wijzen er al jarenlang op dat de invloed van Samsung in Zuid-Korea gigantisch is. Ongeveer 20 procent van het bruto nationaal product wordt in het land gegenereerd door de electronicafabrikant. Critici vrezen dat deze invloed er ook toe heeft geleid dat de topman van het bedrijf nu een celstraf weet te ontlopen.

De aanklagers kunnen nog in beroep gaan tegen het besluit van de rechter. Het is onduidelijk of ze dit ook zullen doen.

Lees meer over Samsung en abonneer gratis op onze nieuwsbrief.