©Politie

Met deze rollerbank test de politie of je e-bike opgevoerd is: zo hoog is de boete

Met deze rollerbank test de politie of je e-bike opgevoerd is: zo hoog is de boete

7 februari - 21:35 Laatste update: 8 februari - 01:39

De politie heeft vandaag een nieuwe rollerbank in gebruik genomen. Behalve brommers en snorfietsen worden daar voortaan ook elektrische fietsen, speed-pedelecs en fatbikes mee getest. Het leidde op de eerste dag meteen tot een reeks boetes.

De eerste nieuwe rollerbank werd vandaag voor het eerst gebruikt in Amsterdam. Daar liepen meteen vijf mensen tegen de lamp. Zij bleken met een opgevoerde elektrische fiets rond te rijden en kregen meteen een boete van 290 euro. 

In totaal worden de komende maanden in heel Nederland 247 van die nieuwe rollerbanken in gebruik genomen. Zij vervangen een oudere versie die niet in staat was om elektrische fietsen te testen. Als de politie wilde weten of een fiets was opgevoerd, moest het voertuig volledig uit elkaar gehaald worden door een expert. Daardoor zijn er volgens de NOS nog geen duidelijke statistieken over hoeveel e-bikes in ons land zijn opgevoerd.

Hoe snel mag je gaan?

In Nederland mag een elektrische fiets of fatbike tot 25 kilometer per uur trapondersteuning krijgen. Voor speed-pedelecs geldt een maximum van 45 kilometer per uur. Als je een speed-pedelec gebruikt, ben je ook verplicht om een helm te dragen, een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, een bromfietskentekenplaat te hebben en een achteruitkijkspiegel te installeren. 

E-bikes en ongelukken

In Nederland zijn elektrische fietsen populairder dan niet-elektrische fietsen. Zo’n 60 procent van alle nieuw verkochte fietsen in ons land is elektrisch. Nederland staat in heel Europa zelfs op de derde plaats als het aankomt op absolute aantallen.

Volgens de politie is er een correlatie tussen de opkomst van elektrische fietsen en een toenemend aantal fietsongevallen met ernstige verwondingen. In 2022 werd zelfs een record gebroken: nog nooit waren er in Nederland zoveel dodelijke ongevallen met fietsen als in dat jaar. 

Meer nieuws over e-bikes, en abonneer je op de nieuwsbrief van Bright