©Samsung

Verrassend: de meest verkochte Android-telefoon van 2023 heeft géén 5G

Verrassend: de meest verkochte Android-telefoon van 2023 heeft géén 5G

8 februari - 20:35 Laatste update: 9 februari - 00:59

Het is bekend welke tien smartphones vorig jaar het meest verkocht zijn. We verklappen alvast dat er geen enkele telefoon van Xiaomi, Oppo, OnePlus, Nokia, Huawei of Honor in de top tien staat. 

Alleen Samsung en Apple hebben de lijst van onderzoeksbureau Canalys gehaald. Toch is er tussen de twee concurrenten nog een behoorlijk verschil: Apple is in het overzicht te vinden met maar liefst zeven iPhones, Samsung heeft de overige drie plekjes bezet. De vijf meest verkochte smartphones in 2023 zijn allemaal iPhones.

Dure iPhones, goedkope Android-telefoons

De laatste twee Pro Max-modellen van de iPhone staan het hoogst in de jaarlijst. En dat terwijl het deze modellen de duurste zijn. De iPhone 14 Pro Max, die op de eerste plek staat, is 34 miljoen keer verkocht. De goedkoopste nieuwe iPhone, de iPhone 15, staat op plek tien met 17 miljoen aankopen.

Een Samsung zonder 5G

De meest verkochte Android-telefoon heeft niet eens 5G-ondersteuning. De Samsung Galaxy A14 4G staat op nummer zes, terwijl de 5G-versie van het toestel drie plekjes lager staat. Het is overigens bijna jammer dat Samsung twee versies van de Galaxy A14 heeft uitgebracht. Als je het aantal verkochte smartphones van de twee varianten bij elkaar optelt, kom je boven Apple's bestverkochte iPhone uit.

Blijkbaar zijn er wereldwijd nog heel veel mensen die kiezen voor een van de goedkoopste telefoons en die het niet uitmaakt dat hun toestel geen 5G heeft. Dat blijkt ook wel uit het feit dat de toptoestellen van Samsung uit de S-lijn niet te vinden zijn in de top tien, evenals de vouwtelefoons van het merk.

Ook in Nederland worden overigens beide varianten van de Galaxy A14 verkocht: de versie met 4G kost 157 euro bij de Mediamarkt, de 5G-versie is met 208 euro meer dan 50 euro duurder.

Trend zet door

Wie zich nog het lijstje van 2022 herinnert, ziet een trend. Ook toen bestond de top tien vooral uit iPhones. De iPhone 13 Pro Max en 14 Pro Max stonden toen op de tweede en derde plaats. En de enige twee andere telefoons waren toen ook de goedkoopste telefoons van Samsung: de Galaxy A13 en A03.

Lees meer nieuws over smartphones en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.