©PlayStation Studios

PlayStation: komend jaar geen nieuwe delen van grote bestaande games

PlayStation: komend jaar geen nieuwe delen van grote bestaande games

14 februari - 12:00 Laatste update: 15:22

Sony verkocht het afgelopen kwartaal maar liefst 8,2 miljoen exemplaren van de PlayStation 5, een record voor het bedrijf. En toch lijkt de piek geweest, want het bedrijf verwacht er dit jaar 4 miljoen minder te verkopen dan verwacht. Ook hoeven we komend jaar geen grote nieuwe delen van bestaande game-series te verwachten.

Van oktober tot en met december verkocht Sony 8,2 miljoen exemplaren van de PS5, fors meer dan de 6,3 miljoen stuks in hetzelfde feestdagenseizoen van 2022. En een record, want niet eerder werden er in drie maanden tijd zoveel PS5's verkocht: het vorige record stamt van het derde kwartaal van 2022, toen er 7,1 miljoen PS5's over de toonbank gingen. En hoewel de PS5 veel is verkocht, had Sony afgelopen kwartaal 1 miljoen exemplaren meer verwacht.

Die 8,2 miljoen exemplaren zouden weleens de piek geweest kunnen zijn voor de PS5, want Sony verwacht er in zijn fiscale jaar 2023 in totaal 4 miljoen minder te verkopen dan verwacht. Dat fiscale jaar eindigt op 31 maart, en eigenlijk had Sony verwacht dat jaar af te sluiten met 25 miljoen verkochte PS5's. Dan zou het in dit kwartaal nog 8,6 miljoen exemplaren van de spelcomputer moeten verkopen, en dat ziet het bedrijf niet gebeuren. Het zal eerder rond de 4,5 miljoen liggen, waarmee het totaal dus op zo'n 21 miljoen komt.

PS5 aan het eind van de levensfase

De PS5 nadert zijn vierde verjaardag. "Vooruitkijkend, gaat de PS5 de latere fase van zijn levensduur in", zei Sony-topvrouw Naomi Matsuoka in de toelichting de cijfers tegenover Bloomberg. "Daarom leggen we meer nadruk op de balans tussen winstgevendheid en verkopen. We verwachten dan ook dat de jaarlijkse verkoopsnelheid van de PS5 vanaf het komende fiscale jaar zal dalen." Met andere woorden: die piek is al geweest, en de PS5 zal zijn verwachte ± zeven jaar aan levensduur nog volmaken.

Sony stelt ook dat er in het komende fiscale jaar geen plannen zijn voor het uitbrengen van "grote nieuwe bestaande franchise-titels". Geen grote game-verrassingen van Sony dus het komende jaar. Er zijn al wel een aantal grote aankondigingen geweest, waaronder volgende maand Rise of the Ronin van Ninja Gaiden-maker Team Ninja. Insomniac werkt aan een Wolverine-game, na het succes van Spider-Man, maar die verschijnt vermoedelijk pas later. En ook de remake van Star Wars: Knights of the Old Republic heeft nog geen verschijndatum. Daarmee volgt na het overvolle game-jaar 2023 een rustiger jaar.

Meer PlayStation 5 en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.