©Xbox

De volgende Xbox maakt de 'grootste technische sprong ooit'

De volgende Xbox maakt de 'grootste technische sprong ooit'

15 februari - 22:04 Laatste update: 16 februari - 01:48

Microsoft heeft donderdagavond aangekondigd dat vier games die nu nog exclusief voor de Xbox zijn binnenkort op de PlayStation 5 en Nintendo Switch worden uitgebracht. Dat is een grote verandering van koers. Xbox-baas Phil Spencer probeerde de onvrede hierover bij Xbox-spelers weg te nemen. En hij hintte alvast op de nieuwe generatie Xbox-spelcomputers.

Microsoft heeft donderdagavond meer verteld over een opvallende verandering in de strategie met Xbox. In het kader van de 'Xbox Everywhere'-gedachte komen binnenkort de eerste exclusieve Xbox-games uit op de spelcomputers van de grote concurrenten Sony en Nintendo.

Vier Xbox-games worden op 'andere consoles' uitgebracht, maakte Xbox-baas Phil Spencer bekend. Maar hij wil de titels van de vier games nog niet noemen, omdat hij de aankondiging aan de gamemakers zelf wil overlaten. Volgens geruchten zou het gaan om Hi-Fi Rush, Sea of Thieves, Halo en Gears of War.

Boze gamers

Het uitgelekte plan leidde de afgelopen weken tot onvrede onder sommige Xbox-bezitters, die vrezen dat hun spelcomputer hierdoor minder waard wordt. De stap van Microsoft is dan ook riskant. Het kan de verkoop van Xbox-spelcomputers ondermijnen. 

Dat gevaar erkent Spencer, maar hij ziet een kans om meer geld te verdienen op spelcomputers van concurrenten. Van de PlayStation 5 en Nintendo Switch zijn er immers veel meer exemplaren verkocht dan van de Xbox Series X en S. "Nu de games hun volledige potentieel op Xbox en pc hebben gerealiseerd, zien we een kans om de andere platforms te gebruiken als een plek om meer zakelijke waarde uit die games te halen, waardoor we misschien kunnen investeren in toekomstige versies."

Ondanks dat Spencer de namen van de vier games niet noemt, omschrijft hij ze wel. Twee van de spellen zijn volgens hem 'nieuwe games, een soort eerste iteraties van een franchise die hun volledige potentieel hebben bereikt op Xbox en pc'. "En twee van de andere games zijn kleinere games die nooit echt bedoeld waren om te worden gebouwd als een soort platform-exclusives en alle ophef die daar omheen gaat."

Volgende generatie Xbox

Duidelijk is dat Microsoft met deze stap vooral zijn omzet wil vergroten. Dat geld kan het bedrijf ook weer steken in de ontwikkeling van nieuwe Xbox-apparaten. Daar zijn volgens Spencer een paar 'vroege plannen' voor. "We kunnen meer innovatieve dingen op hardware-gebied doen, naarmate de gamekant van het bedrijf meer succes boekt."

Spencer hintte ook op de komst van nieuwe apparaten, waaronder de volgende generatie Xbox. "Er komen een aantal spannende dingen uit op het gebied van hardware die we eind dit jaar gaan delen. We hebben ook geïnvesteerd in de roadmap van de volgende generatie. Waar we ons echt op richten, is het leveren van de grootste technische sprong die je ooit in een hardware-generatie hebt gezien."

Komt er ook een Xbox-handheld?

Ook gaan er al langer geruchten over een handheld-Xbox, als een antwoord op de Nintendo Switch en de Steam Deck. "Het is duidelijk dat we leren van wat Nintendo door de jaren heen met Switch heeft gedaan, daar zijn ze fantastisch mee geweest. Als ik naar de Steam Deck, de Asus ROG Ally en mijn Lenovo Legion Go kijk, dan ben ik een grote fan van dat segment", zegt Spencer tegen The Verge.

Maar volgens Spencer is Windows nog een van de zwakke punten in de game-ervaring op de handhelds van Asus en Lenovo. Hij is momenteel niet tevreden over 'hoe Windows werkt met controllerinvoer op dat soort kleinere schermen'. "Dat is een punt waarmee ons platformteam met het Windows-team samenwerkt om ervoor te zorgen dat deze ervaring beter wordt."

Lees meer nieuws over Xbox en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.