Deze AI-tool van Apple is een antwoord op Microsoft

© Apple

Deze AI-tool van Apple is een antwoord op Microsoft

Apple is druk bezig met het ontwikkelen van nieuwe AI-functies. Een van de nieuwe AI-tools van de iPhone-maker is inmiddels bijna klaar. Het wordt een antwoord op een programma van Microsoft.

Apple komt binnenkort met een belangrijke nieuwe tool voor app-ontwikkelaars, waarmee het bedrijf de concurrentie aangaat met Microsoft. Het is een nieuw onderdeel van Xcode, de programmeersoftware van Apple voor het bouwen van apps. Dat meldt Bloomberg op basis van mensen met kennis van de plannen. 

De nieuwe Apple-tool zou vergelijkbaar werken als GitHub Copilot van Microsoft, dat AI gebruikt om programmeercodes te voorspellen en aan te vullen. Daardoor kunnen app-ontwikkelaars veel tijd besparen. GitHub Copilot is een populaire AI-tool onder programmeurs voor het genereren van code in Python, JavaScript, TypeScript, Ruby en Go.

Verder werkt Apple aan het gebruiken van AI voor het testen van apps, wat momenteel nog vaak een tijdrovend proces is. Medewerkers van Apple zijn deze nieuwe tools volgens Bloomberg zelf al een tijdje aan het testen. Binnenkort zouden ze aan de eerste externe ontwikkelaars worden vrijgegeven. 

Spotlight met AI in iOS 18

Apple moet een grote inhaalslag op AI-gebied maken. Niet alleen Microsoft en OpenAI maken in rap tempo vorderingen met hun AI-toepassingen, ook Google en Samsung kondigden recent nieuwe AI-functies aan. Waarschijnlijk maakt Apple in juni tijdens zijn jaarlijkse ontwikkelaarscongres WWDC meer bekend over de AI-plannen.

De volgende grote updates voor de iPhone en iPad, iOS 18 en iPadOS 18, krijgen ook een reeks nieuwe AI-functies. Een van de functies is een vernieuwde versie van de zoekfunctie Spotlight, die dan ook complexe vragen kan beantwoorden. Bovendien zou je ermee 'dieper in apps kunnen duiken op specifieke functies te starten'.

Verbeterde Siri

Apple werkt verder nog steeds aan het verbeteren van zijn AI-taalmodellen, zogeheten LLM’s, bijvoorbeeld voor gebruik in de spraakassistent Siri. De LLM's komen ook van pas bij allerlei diensten van het bedrijf, zoals AppleCare. Siri moet dankzij AI straks 'complexe vragen nauwkeurig te beantwoorden'.

Lees meer nieuws over Apple en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.