©Unsplash

Game Pass maakt enorme sprong in gebruikers: meer dan totaal Xbox Series X|S

Game Pass maakt enorme sprong in gebruikers: meer dan totaal Xbox Series X|S

16 februari - 12:43

Xbox Game Pass heeft nu 34 miljoen gebruikers, fors meer dan het aantal Xboxen dat Microsoft deze generatie heeft verkocht. Het is twee jaar geleden dat Microsoft het aantal abonnees deelde.

Begin 2022 had Game Pass 25 miljoen gebruikers. Nu heeft Microsoft dus het nieuwe cijfer van 34 miljoen abonnees, bij de toelichting van de toekomstplannen rond de Xbox. Die plannen zijn veel rooskleuriger dan roddelende fans hadden gevreesd. Er komt gewoon weer een nieuwe, krachtige Xbox en games lijken de komende tijd ook gewoon eerst exclusief voor Xbox uit te komen.

Game Pass wordt wel steeds belangrijker voor de Xbox-tak, en het maakt Microsoft eigenlijk niet uit via welk apparaat spelers Game Pass gebruiken. De grootste groei kwam de afgelopen jaren dan ook vooral van PC-gamers, die ook gewoon bij het Game Pass-aanbod kunnen. Bovendien zet de dienst steeds meer in op cloud-gaming, waarbij je games naar je smartphone, tablet of tv kan streamen.

Einddoel nog niet binnen bereik

Microsoft heeft een ambitieus doel met Game Pass: 100 miljoen abonnees in 2030. Dan moet de groei nog flink omhoog de komende jaren, en moet Microsoft abonnees zoeken op alle vlakken. De lager dan verwachtte groei komt waarschijnlijk door tegenvallende Xbox-verkopen. Naar schatting zijn er van de Xbox Series X|S in totaal zo'n 21 miljoen verkocht: ongeveer net zoveel als de PS5 in het afgelopen jaar. In totaal zijn er ruim 58 miljoen exemplaren van de PS5 over de toonbank gegaan – logisch dat Microsoft ook dat publiek probeert aan te speken door oudere Xbox-games te verkopen.

Het lijkt erop dat Microsoft op meerdere paarden gaat wedden: enerzijds een krachtige Xbox, anderzijds een aantrekkelijker Game Pass dat werkt op nog meer apparaten. De manier waarop Game Pass binnenkort ook op Apple-apparaten werkt, gaat volgens Xbox-topman Phil Spencer overigens niet ver genoeg. Hij zou willen dat iOS verder open werd gezet voor streamingdiensten als Game Pass. "Er is geen manier voor ons om geld te verdienen met Xbox Cloud Gaming op iOS", zegt Spencer in gesprek met The Verge. Spencer maakt niet precies duidelijk welke veranderingen hij wel zou willen.

Eerder zei Spencer al dat de groei van Game Pass niet het hoofddoel van de Xbox-tak is. Hij herhaalt dat nu. "Ik heb vaak gezegd dat misschien 10-15 procent van onze inkomsten uit inhoud en diensten abonnee-inkomsten zijn", aldus Spencer. "We doen vandaag de dag dus al goede zaken met Game Pass, maar er is op geen enkele manier een plan dat zegt: 'Oké, iedereen moet Game Pass-abonnee worden'. Als iemand een free-to-play game op Xbox wil spelen en dat is wat ze graag doen, of als iemand zijn bibliotheek met games wil blijven opbouwen door games op Xbox te kopen, zijn we helemaal blij."

Meer Xbox en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.