© Pixabay

Deze zonnepanelen vangen veel meer zonlicht: het geheim zit in de bulten

Deze zonnepanelen vangen veel meer zonlicht: het geheim zit in de bulten

20 februari - 20:04 Laatste update: 20:54

Wetenschappers hebben een manier gevonden om zonnepanelen te ontwikkelen die veel meer licht opvangen. Het geheime ingrediënt: bulten op het oppervlak.

De onderzoekers beschrijven hoe zulke zonnepanelen zouden werken in een studie die is gepubliceerd in het vakblad Journal of Photonics for Energy. Door kleine koepelvormige bulten te verwerken in het oppervlak, kan de hoeveelheid licht die wordt opgevangen stijgen met 36 tot 66 procent. Ook laten ze het toe om licht vanuit meer richtingen tegelijk op te vangen, aldus de studie

Simulaties

Een belangrijk voorbehoud: tot nu toe hebben de wetenschappers alleen simulaties uitgevoerd. Het doel was vooral om de vergelijking te maken met andere onorthodoxe vormfactoren, zoals panelen met halve cilindervormen in plaats van bulten. Er zijn nog geen fysieke versies van de zonnepanelen gemaakt. 

Als de technologie blijkt te werken, voorzien de wetenschappers enkele toepassingen in de echte wereld. Vooral voor wearables, zoals een smartwatch of een slimme ring, zouden de nieuwe zonnecellen handig zijn, denken ze, omdat ze licht uit meer richtingen kunnen opvangen. Ook voor biomedische apparaten en internet-of-things-toepassingen zien de wetenschappers een rol weggelegd.

Lees meer over energie en abonneer op onze gratis nieuwsbrief.